President Niinistö diskuterade krisen i Ukraina med Kazakstans president

Bild: Kazakstans presidents kansli

Bild: Kazakstans presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 37/2015
9.6.2015

Republikens president Sauli Niinistö träffade Kazakstans president Nursultan Nazarbajev i Astana tisdagen den 9 juni. Huvudtemat för presidenternas diskussioner var krisen i Ukraina och strävandena att lösa krisen.

”Situationen tycks ha stagnerat. Man har inte gjort tillräckligt stora framsteg i verkställandet av Minskavtalet”, sade president Niinistö efter diskussionerna.

Utöver krisen i Ukraina behandlades det internationella läget överlag samt de svalnade relationerna mellan Ryssland och väst.

Måndagen den 8 juni förde president Niinistö ett telefonsamtal med Ukrainas president Petro Porosjenko. Även president Nazarbajev har för sin del försökt främja förhandlingarna om situationen i Ukraina och stått i kontakt med parterna.

Vid diskussionerna behandlades även de bilaterala relationerna mellan Finland och Kazakstan. Kazakstan investerar kraftigt i byggande och infrastruktur, och handeln mellan länderna har ökat. Den finländska kompetensen inom utbildning och innovationer samt ren teknik intresserar Kazakstan.

President Niinistö gör ett arbetsbesök i Kazakstan den 9–10 juni. På onsdagen deltar president Niinistö i ett internationellt forum mellan religioner i Astana. I forumet deltar religiösa och politiska ledare från olika håll i världen. I forumet deltar även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som president Niinistö träffar på onsdag morgon.