President Niinistö i Iran: Vi behöver internationellt samarbete för att bekämpa terrorismen

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 54/2016
26.10.2016

Republikens president Sauli Niinistö träffade Islamiska republiken Irans president Hassan Rouhani den 26 oktober vid sitt officiella besök i Teheran. Presidenterna diskuterade relationerna mellan Finland och Iran, relationerna mellan Iran och EU samt situationen i Mellanöstern och i området kring Persiska viken.

Vid presskonferensen efter mötet tackade president Niinistö för att han fått möjligheten att besöka Iran och påminde om att samarbetet mellan länderna har en lång historia.

”Iran var ett av de första länderna som erkände Finlands självständighet, och nu fördjupas samarbetet”, konstaterade president Niinistö med hänvisning till kärnavtalet som slöts i juli 2015. I januari 2016 hävdes de kärnteknikrelaterade sanktionerna, och Iran accepterades igen i den internationella handeln.

”Avtalet var en viktig milstolpe, och jag vill gratulera president Rouhani för det arbete han gjort för att uppnå det”, sade president Niinistö.

I och med avtalet intensifieras också det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Iran. I samband med mötet mellan president Niinistö och president Rouhani undertecknades fyra samarbetsprotokoll för Finland och Iran.

Samarbetsprotokollen underlättar handeln mellan länderna. Protokollen gäller energibranschen, förvaltning av skog och naturresurser, IKT-branschen samt investeringar och ekonomiskt stöd. För Finlands del untertecknades protokollen av utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen, med undantag för protokollet om investeringar, som undertecknades av Finnveras affärsverksamhetsdirektör Jussi Haarasilta.

Situationen i Mellanöstern diskuterades

Presidenterna förde en omfattande diskussion om situationen i Mellanöstern.

”Det var intressant att höra hur president Rouhani ser på situationen i Mellanöstern samt på terrorismen och narkotikahandeln. Vi är eniga om att vi behöver internationellt samarbete för att motarbeta dessa fenomen”, betonade president Niinistö.

President Niinistö tog även upp Irans erfarenheter av flyktingar. Det finns närmare tre miljoner afghanska flyktingar i Iran.

”Vi anser båda att man borde sträva efter att hjälpa människor i ursprungsländerna så att de inte behöver fly sina hem”, konstaterade president Niinistö.

President Niinistö sade att man genom ekonomiskt samarbete kan hitta en lösning när det gäller att lugna ner läget i Mellanöstern och att hantera flyktingsituationen.

Presidenten betonade även samarbetet i fråga om de mänskliga rättigheterna: ”Det är viktigt att EU och Iran fortsätter att föra en dialog om mänskliga rättigheter.”

I besöket ingår möten med den politiska ledningen

Under sitt besök träffar president Niinistö också bland andra Irans högsta ledare Sayyed Ali Khamenei, parlamentets talman Ali Larijani och utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

I besöket i Teheran deltar även en företagsdelegation med företrädare inom bland annat cleantech, bioekonomi, informationsteknik och hälsoteknik. Under den första dagen av det officiella besöket, tisdagen den 25 oktober, ordnades ett seminarium om företagssamarbete mellan Iran och Finland.