Republikens President Sauli Niinistös anförande den 14 januari 2019 i Peking vid lanseringen av Finlands och Kinas gemensamma temaår för vintersport

Ärade  president för Folkrepubliken Kina, herr Xi,

Det idrottsliga samarbetet mellan Finland och Kina har långvariga traditioner. Det kan anses ha inletts vid sommarolympiaden i Helsingfors 1952, då folkrepubliken Kina för första gången deltog i de olympiska spelen. Kina sände då 38 manliga och 2 kvinnliga idrottare till Helsingfors.

Mycket har hänt sedan dess. Vi har fått bevittna Kinas snabba utveckling till ett av idrottens mest framgångsrika länder. De kinesiska idrottarnas framgångar i framför allt de olympiska sommargrenarna har varit enorma.

Våra länder förenas av att våra huvudstäder Helsingfors och Peking bägge har skött värdskapet för sommar-OS med bravur. Kina skriver snart olympisk historia också i ytterligare en bemärkelse: Efter vinter-OS 2022 kommer Peking att vara den första staden där såväl sommar- som vinterspelen har ordnats.

Det temaår för vintersport som nu inleds i våra länder är också det historiskt. Finland får vara den första nation som har kommit överens om ett sådant samarbete med Kina.

Arrangemangen kring temaåret har förlöpt smidigt. Träningssamarbetet är redan i full gång. Kinesiska idrottare tränar i Finland, och finländska tränare arbetar här i Kina. Under detta år står över 60 olika evenemang på programmet. De gäller allt från skolgymnastik till toppidrott, från tränarutbildning till idrottsteknologi.

Det är viktigt att komma ihåg, att vi inte bedriver idrottsligt samarbete bara med tanke på ett temaår. Vi skapar förhoppningsvis också något bestående. Något som bidrar till att våra invånare kan njuta ännu mer av vintersporternas olika dimensioner, också efter de olympiska spelen. Jag tror att vi tack vare vårt samarbete kan erbjuda såväl motionärer som blivande toppidrottare nya möjligheter.

Jag är övertygad om att vi under de närmaste åren kommer att lära känna Kina också som en framstående vintersportnation. Vi stöder med glädje er strävan att introducera vintersporter för hundra miljoner kineser. Jag önskar vårt gemensamma temaår lycka och framgång.