Republikens president Sauli Niinistös tal vid avslutningsceremonin av skid-VM i Falun den 1 mars 2015

(med reservation för ändringar)

Vi har fått njuta av en fin skidfest här i Falun. Ni har än en gång med traditionell svensk gästfrihet ordnat storslagna världsmästerskapstävlingar.

För oss finländare är skidåkning hörnstenen i vår nationella idrott. Med medaljer mätt är de nordiska skidgrenarna den mest framgångsrika grenen i vårt land.  Därför är det fint att det är Lahtis som för sjunde gången får stå värd för världsmästerskapen i de nordiska skidgrenarna, när vi firar 100-årsjubileet av vår självständighet år 2017. Tävlingarna kommer att vara ett av jubileumsårets huvudevenemang. Jag är övertygad om att världsmästerskapen kommer att ge oss en oförglömlig upplevelse och stämning, på samma sätt som de mästerskap som nu avslutas här.

Vi vill erbjuda både idrottarna och publiken en idrottstävling där alla toppidrottens ideal och traditioner syns. Vi kommer att erbjuda publiken en fint ordnad toppidrottstävling, där prestationerna kan följas och mätas med det senaste inom modern teknik. Samtidigt vill vi att också de som inte är toppidrottsfrälsta ska trivas på denna karneval i varm vinteranda. I både fri och klassisk stil.

Er idrottare vill vi ge en möjlighet att i lugn och ro koncentrera er på prestationerna. Vi önskar att ni alla njuter av tävlingsandan så att ni kan koppla av överallt annanstans än under själva tävlingen.

Jag önskar hela den internationella skidpubliken välkommen till Lahtis 2017. Vi finländare är stolta över att få ordna världsmästerskapen.