Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Natos generalsekreterare i Finland – president Stubb: Finland är en producent av säkerhet, inte en konsument


Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Finland 5–6 juni 2024. Värd för besöket var republikens president Alexander Stubb.

President Stubb och generalsekreterare Stoltenberg träffades onsdagen den 5 juni i presidentens tjänstebostad i Munksnäs. Teman för diskussionerna var säkerhets- och försvarspolitiska frågor, läget i Ukraina samt Natos kommande toppmöte i Washington i juli. Efter diskussionerna stod president Stubb värd för en middag.

Finland är en tillförlitlig partner

Torsdagen den 6 juni besökte president Stubb och generalsekreterare Stoltenberg huvudstaben, där de träffade bland annat Försvarsmaktens kommendör, general Janne Jaakkola.

”Vi ser Finland i första hand som en producent av säkerhet, inte som en konsument. Vi vill vara en tillförlitlig partner”, sade president Stubb vid en gemensam presskonferens på Presidentens slott. ”Vi gör allt vi kan för att försvara alliansen genom att tillämpa ett 360-graders perspektiv. Vi blickar alltså inte bara österut, utan även västerut, söderut och norrut.”

Presidenten sade att Finland som ny medlemsstat har mycket att lära, men att det under det första året har gått bra när det gäller planering, operationer, kommandostruktur och utbildning.

President Stubb tackade generalsekreterare Stoltenberg för hans roll i Finlands anslutningsprocess till Nato. ”Det betydde mycket för oss som nation att Natos generalsekreterare är en nordbo som förstod vad Finlands försvar och försvarsförmåga handlar om.”

Programmet på slottet fortsatte med en arbetslunch med generalsekreterare Stoltenberg, utrikesminister Elina Valtonen, försvarsminister Antti Häkkänen och Försvarsmaktens kommendör, general Jaakkola som president Stubbs gäster.

Efter lunchen följde en diskussion med temat Nato 75 år och Finlands första år som medlem i alliansen. Arrangör för diskussionen på slottet var Finlands Atlantsällskap.

President Stubb träffade generalsekreterare Stoltenberg senast i april 2024 i Bryssel.

President Stubbs och generalsekreterare Stoltenbergs presskonferens den 6 juni 2024


Fler nyheter

Fler nyheter