President Stubb i Joensuu och Tohmajärvi: Östra Finlands livskraft är också en säkerhetsfråga


Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb besökte Niirala och Joensuu i Östra Finland onsdagen den 27 mars 2024.

President Stubbs första inrikesresa började på gränsbevakningsstationen i Tohmajärvi, där presidentparet fick en introduktion i verksamheten vid Norra Karelens gränsbevakningssektion. Efter en presentation av gränspatrullernas uppgifter, utrustning och materiel gjorde president Stubb en avstickare till riksgränsen.

I Joensuu talade presidenten med företrädare för staden om aktuella frågor i regionen. Nästa programpunkt var ett besök på Karsikko lågstadieskola där eleverna fick intervjua republikens president och visa honom runt i skolan. Under tiden fick Suzanne Innes-Stubb titta in skolklasser med lektioner i olika läroämnen.

Se framtiden med lugn

På pressträffen sade president Stubb att det gläder honom att hans första inrikesresa gick till Östra Finland. ”Den här regionen, särskilt Norra Karelen, har lidit till följd av kriget och av att gränsen är stängd. Jag ville se, höra och förstå säkerhetsläget och det ekonomiska läget här.”

”När man får uppleva och inse beredskapen hos de viktigaste aktörerna i vårt samhälle – Försvarsmakten, Polisen och Gränsbevakningsväsendet – då kan man nog se framtiden med lugn.”

President Stubb sade att Östra Finlands livskraft också är en säkerhetsfråga. ”Även mot denna bakgrund måste alla tänkbara åtgärder vidtas för att hålla hela Finland bebott, även Östra Finland. Vi har inte råd att låta Östra Finland, Norra Finland eller någon annan region i Finland tyna bort.”

Besöket avslutades med en kaffepaus och ett möte med ortsbor på torget i Joensuu. Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Träff på torget

Som avslutning på besöket var det dags att dricka kaffe och träffa ortsbor på torget i Joensuu som hade samlat en stor publik.

Framför publiken på torget intervjuades president Stubb av skidskytten Kaisa Mäkäräinen. Presidenten talade om säkerheten och konstaterade att den tryggas av tre lås: ett starkt nationellt försvar, Nato- och EU-medlemskapen och försvarssamarbetet med Förenta staterna (DCA-avtalet). ”När man lyssnar på Finland och finländarna får åtminstone jag en väldigt trygg känsla av att vi saker och ting i ordning och läget under kontroll.”


Fler nyheter

Fler nyheter