President Stubb på statsbesök till Estland


Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 28/2024
15.5.2024

Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb avlägger statsbesök i Estland den 27–29 maj 2024.

Syftet med besöket är att ytterligare befästa de bilaterala relationerna mellan Finland och Estland. Statsbesöket ger också tillfälle att diskutera säkerhetsmiljön och ett starkare försvar i Europa, energifrågor och kritisk infrastruktur.

Måndagen den 27 maj tar Estlands president Alar Karis och hans maka Sirje Karis emot presidentparet vid en officiell ceremoni på Frihetstorget i Tallinn. Efter välkomstceremonin följer kransnedläggning vid minnesmärket över Estlands frihetskrig. Allmänheten är välkommen att ta del av evenemanget från kl. 11.

De formella samtalen mellan presidenterna äger rum i presidentpalatset Kadriorg.  På agendan står bland annat bilaterala frågor, Ukraina samt Nato- och EU-samarbetet. Efter diskussionerna håller presidenterna en gemensam presskonferens.

I Estlands parlament Riigikogu träffar president Stubb parlamentets talman Lauri Hussar och håller ett tal om relationerna mellan Finland och Estland.

På programmet står också ett möte med Estlands premiärminister Kaja Kallas och Tallinns stadsdirektör Jevgenij Ossinovski.

Dagen avslutas med en statsbankett med president Karis och fru Karis som värdar.

Tisdagen den 28 maj besöker president Stubb vetenskapscentret Rakett69 Science Studios och träffar där skolelever.

Presidenten kommer sedan att besöka flottbasen Miinisadam i Tallinn och delta i en diskussion om kritisk undervattensinfrastruktur och energisamarbete.

Nästa programpunkt är en kransnedläggning vid minnesmärket över estniska frivilliga som stred för Finland under finska fortsättningskriget, de så kallade Finlandspojkarna, och därefter ett besök i TV-tornet i Tallinn.

På eftermiddagen reser presidentparen till Tartu, där de välkomnas av stadsdirektören Urmas Klaas.

På kvällen ger president Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb en svarsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Programmet fortsätter på onsdag morgon den 29 maj med ett besök på Delta Centre vid Tartu universitet. Efter det kommer president Stubb att hålla ett anförande i Tartu universitetets huvudbyggnad och samtala med studerande.

President Stubb åtföljs på statsbesöket av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen, general Janne Jaakkola, kommendör för Försvarsmakten och ordföranden för riksdagens vänskapsgrupp för Estland Mikko Savola.

Fru Suzanne Innes-Stubb har ett separat program utöver presidentparets gemensamma program. På måndagen besöker hon och fru Karis Estlands konstmuseum KUMU och bekantar sig med gamla staden i Tallinn. På tisdagen besöker de Tallinns musik- och balettskola MUBA samt finska skolan i Tallinn. I Tartu gör de ett besök på stadens universitetssjukhus.

Republikens tidigare president Sauli Niinistö besökte Estland senast 2022. President Karis var på besök i Finland i februari 2024.


Fler nyheter

Fler nyheter