Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb vid Natoövningen i Norge: En viktig dag för Finland, Sverige och Norge


Republikens president Alexander Stubb deltog i övningen Nordic Response tillsammans med Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Alta, Norge, torsdagen den 7 mars 2024.

Det är första gången som Finland i egenskap av Natomedlem deltog i en övning i kollektivt försvar av alliansens territorium. 
 
Dagen började med att president Stubb och statsminister Støre besökte ett fältsjukhus.

Programmet fortsatte med att presidenten och statsministern åkte i patrullbåt från hamnen i Alta till den norska marinens bevakningsfartyg KV Bjørnøya. Ombord på fartyget förde de bilaterala samtal om relationerna mellan Finland och Norge, det nordiska försvarssamarbetet, samarbetet inom Nato och betydelsen av den arktiska regionen.
 
”Det här är en historisk dag eftersom också Sverige nu är medlem i Nato. Tillsammans med Jonas Gahr Støre ringde vi upp Ulf Kristersson. Vårt samarbete blir allt tätare”, sade president Stubb på pressträffen efter diskussionerna.
 
Besöket avslutades på fjällslätten Sennalandet där president Stubb och statsminister Gahr Støre fick följa övningar utförda av 10:e regementet vid Förenta staternas marinkår. President Stubb bekantade sig också med bepansrade terrängfordon och raketartillerisystemet Himars. Till sist samtalade presidenten med soldater som deltog i övningen. 

Besöket var president Stubbs första arbetsbesök utomlands.

Finland deltar i övningen med 4 100 soldater


Övningen Nordic Response 24 genomförs i de nordliga delarna av Finland, Norge och Sverige 4–15 mars 2024. Den ingår i Natos övningsserie Steadfast Defender 24 under vilken Natoländerna och partnerna övar operativt försvarssamarbete i arktiska förhållanden i Finland, Norge och Sverige. I övningen deltar cirka 20 000 soldater från 13 olika länder. 

Finland deltar i övningen med cirka 4 100 soldater. I Försvarsmaktens historia är detta den största insatsen någonsin i en internationell övning utomlands.


Fler nyheter

Fler nyheter