President Stubbs statsbesök i Sverige fokuserar på försvaret och säkerheten, det breda samarbetet mellan Finland och Sverige och den gröna omställningen


Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 21/2024
17.4.2024 

Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb avlägger statsbesök i Sverige den 23–24 april 2024 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf. Besöket är inriktat på att vidareutveckla samarbetet mellan Finland och Sverige i det rådande säkerhetspolitiska läget, både bilateralt och som medlemmar i Nato. Att främja samarbetet mellan finska och svenska företag för att stärka ländernas globala konkurrenskraft och påskynda den gröna omställningen står också på agendan.

Programmet i Stockholm inleds på tisdag morgon den 23 april med att kungafamiljen tar emot presidentparet vid en officiell ceremoni. Ceremonin utanför Kungliga slottet äger rum klockan 10 lokal tid och allmänheten ombeds vara på plats senast klockan 9.30.

Efter välkomstceremonin besöker president Stubb Sveriges riksdag där han träffar riksdagens talman Andreas Norlén och håller ett anförande för ledamöterna i riksdagen.

Efter besöket i riksdagen bjuder kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia presidentparet på lunch på Kungliga slottet.

På eftermiddagen för president Stubb formella samtal med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Presidenten och statsministern kommer bland annat att diskutera stödet till Ukraina samt förberedelserna inför Natos toppmöte i Washington. Efter överläggningarna håller de en gemensam presskonferens.

Därnäst deltar president Stubb, kung Carl XVI Gustaf och statsminister Kristersson i ett företagsseminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv, Finlands Näringsliv och Business Sweden. På seminariet håller var och en av dem ett anförande. Temat för seminariet är att främja strategiska partnerskap mellan näringslivet i Finland och Sverige.

Dagen avslutas med att presidentparet deltar i en galamiddag som kungaparet står värd för på Kungliga slottet.

Onsdagen den 24 april fortsätter presidentparets program i Göteborg tillsammans med kungaparet.

På förmiddagen besöker president Stubb Göteborgs universitet där han håller ett anförande och samtalar med studerande. Rubriken för presidentens anförande är ”Ny världsordning: En era av oordning”.

På eftermiddagen bjuder landshövdingen för Västra Götalands län Sten Tolgfors på lunch. Efter lunchen beser presidentparet och kungaparet Göteborgs hamn och besöker Älvsborgs amfibieregemente där de ges en förevisning av den svenska marinens verksamhet i kustnära zoner.

Statsbesöket avslutas med en svarsmottagning som presidentparet ger på Göteborgs konstmuseum och en avskedsceremoni.

Under statsbesöket träffar presidentparet även representanter för sverigefinska sammanslutningar.

Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb har ett separat program utöver presidentparets gemensamma program. På tisdagen besöker hon tillsammans med drottning Silvia Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet samt Sven-Harrys Konstmuseum och en lokal grundskola.

President Stubbs åtföljs på statsbesöket av utrikesminister Elina Valtonen och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.

Detta är president Stubbs första statsbesök. Republikens tidigare president Sauli Niinistö avlade ett statsbesök i Sverige senast 2022. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Finland förra gången 2015. Dessutom besökte de Finland 2017 tillsammans med de övriga nordiska statscheferna för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet.


Fler nyheter

Fler nyheter