Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

Republikens president Alexander Stubbs anförande på FN:s kontor i Nairobi, Kenya, den 14 maj 2025


Talet hölls på engelska. Det talade ordet gäller.

Ers excellenser, mina damer och herrar

I dag står multilaterala institutioner inför många utmaningar och påtryckningar. De utrikespolitiska relationerna blir alltmer transaktionella och instabila. Folkrättsliga regler prövas och ifrågasätts.

Jag har ofta sagt att världen formas av tre maktsfärer: den globala västern, den globala östern och den globala södern. Hur dessa tre växelverkar kommer att avgöra utformningen av den nya världsordningen.

Allmänt sett vill den globala västern bevara den nuvarande världsordningen eftersom den har byggt upp dess institutioner och fastställt dess regler. Men den måste inse att tiden för västvärldens dominans är över.

Den globala östern utmanar ofta de befintliga reglerna och institutionerna. Den strävar efter en världsordning som är mer i linje med dess intressen och preferenser.

Den globala södern är naturligtvis en förenkling på grund av sin mångfald. Den består av cirka 125 länder i Afrika, Asien och Latinamerika.

Min tes är att det är den globala södern som kommer att avgöra vilken riktning den nya världsordningen tar. I en värld i turbulens har den möjlighet att utnyttja sitt inflytande.

För västvärlden har jag föreslagit att vi måste anta vad jag kallar värdebaserad realism.

Vi måste stå fast vid de värderingar vi anser vara viktiga, såsom demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt måste vi acceptera det faktum att maktbalansen håller på att förändras.

Vi måste gestalta ett globalt system där internationella normer inte bara antas utan också skapas av länderna i den globala södern.

***

Vår tids stora utmaningar bryr sig inte om gränser: klimatförändringar, konflikter, migration, omvälvande teknik, fattigdom. Inget land kan lösa dessa problem på egen hand. Vi behöver starka internationella institutioner – och de måste spegla dagens verklighet.

Förenta nationerna lägger grunden för en ordning som styrs av regler, inte av makt. Men FN:s institutioner, särskilt säkerhetsrådet, är i akut behov av reformer. Den nuvarande strukturen speglar inte längre den globala maktfördelningen.

I september förra året uppmanade jag vid generalförsamlingen till en reform av säkerhetsrådet. För det första bör vi utöka antalet medlemmar i rådet. För det andra bör vi avskaffa den föråldrade vetorätten. För det tredje bör vi dra in rösträtten för länder som på ett flagrant sätt bryter mot FN-stadgan.

Det är hög tid att Afrika får en permanent plats i FN:s säkerhetsråd. Det reformerade rådet bör ha två permanenta medlemmar från Afrika, tillsammans med nya permanenta medlemmar från Asien och Latinamerika.

Det är viktigt att reformera säkerhetsrådet, men det räcker inte. Hela FN-systemet står inför en aldrig tidigare skådad finansiell kris och måste anpassas till den.

Jag vill tacka generalsekreteraren för hans initiativ att göra FN mer effektivt. Jag uppmuntrar FN:s ledare i Nairobi att anta utmaningen. Vårt mål bör inte bara vara att effektivisera FN:s administration, utan att stärka FN.

***

FN:s kontor i Nairobi har en unik ställning. Det är det enda FN-högkvarteret på södra halvklotet. Ert arbete för en mer hållbar värld är oerhört viktigt.

Det gläder mig att FN:s knutpunkt i Nairobi växer i storlek och betydelse. På sätt och vis speglar detta också förändringarna i den globala maktbalansen.

Finland är en stark anhängare av FN:s miljöprogram UNEP och FN:s program för boende- och bebyggelsefrågor UN-Habitat.

UNEP:s insatser för att bekämpa klimatförändringar, förlusten av biologisk mångfald och föroreningar är avgörande. UN-Habitat gör ett viktigt arbete för att ta itu med urbaniseringens utmaningar. Finland är glad över att vara UN-Habitats långvariga partner i detta arbete.

***

Finland har ofta stått vid ett vägskäl. Som en fredsälskande nation har vi alltid valt vägen för samarbete och dialog.

Vi förstår värdet av institutioner. Vi har egen erfarenhet av vad de som bäst kan ge ett land och dess medborgare.

Framtiden kommer inte att forma sig själv. Den kommer att formas av våra val och av vår förmåga att samarbeta.

***


Fler nyheter

Fler nyheter