President Niinistö träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov

Copyright © Republikens presidents kansli

Copyright © Republikens presidents kansli

Republikens president Sauli Niinistö träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som besöker Finland på Gullranda tisdagen den 10 juni. Vid diskussionerna behandlades läget i Ukraina, och hur Ryssland ser på möjligheterna att lösa den akuta krisen, och hur man kan påverka läget.

”Utrikesminister Lavrov sade att Ryssland respekterar valresultatet i Ukraina och att landet nu väntar på president Porosjenkos förslag om eldupphör och de åtgärder som detta förutsätter. Jag vädjade till Ryssland att landet ska göra allt det kan för att lugna ner situationen, också sådant som man inte direkt ser som sin skyldighet”, berättade president Niinistö för medierna efter mötet.

En annan helhet som togs upp var basrelationerna mellan EU och Ryssland, och hur man kan få dem tillbaka på rätt köl. Enligt president Niinistö kan Finland som EU-medlem inte ha någon särskild förmedlarroll, men Finland har dock redan länge arbetat för att EU:s och Rysslands relationer ska fungera bättre. ”Både Ryssland och EU, och alldeles särskilt Finland skulle dra nytta av detta. Vi fortsätter på samma sätt”, konstaterade president Niinistö.

Vid diskussionerna behandlades också Finlands och Rysslands bilaterala relationer.  ”Vi konstaterade att det inte finns några särskilda problem i de praktiska frågorna som gäller de bilaterala relationerna, men i bakgrunden finns förstås det faktum att EU – och vi som EU-medlemmar –åtminstone tillfälligt har problem i samarbetet med Ryssland”, sade president Niinistö.