Gullrandadiskussionerna 2024: ”Finland och Europa i en värld i förändring”


Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 27/2024
15.5.2024

Republikens president Alexander Stubb är värd för Gullrandadiskussionerna 2024 den 13–14 juni på Presidentens slott i Helsingfors. Temat för det utrikes- och säkerhetspolitiska diskussionsevenemanget är Finland och Europa i en värld i förändring.

Torsdagen den 13 juni är evenemangets internationella dag och då diskuteras Europas framtid och dess roll i den globala geopolitiken. Temat behandlas ur olika synvinklar i tre paneldebatter. Panelerna kommer att analysera den europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken dels i förhållande till globala förändringar, dels i ljuset av spänningar och dynamik inom Europa.

Den andra dagens program, fredagen den 14 juni, fokuserar på Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. I dagens tre paneler kommer finska experter att diskutera Finlands roll som en del av den globala västvärlden och Finlands framtid som en del av förändringarna i den bredare världsordningen.

Omkring hundra debattörer från olika samhällsområden har bjudits in till Gullrandadiskussionerna. Bland deltagarna finns inhemska och utländska beslutsfattare, forskare samt företrädare för förvaltningen, näringslivet, organisationer och medier. Evenemanget hålls på Presidentens slott, eftersom parken och huvudbyggnaden på sommarresidenset Gullranda totalrenoveras och är ur bruk fram till 2024.

Rundradion direktsänder Gullrandadiskussionerna på Yle TV1 och Yle Arenan.


Fler nyheter

Fler nyheter