Republikens president Alexander Stubb deltog i det nordisk-ukrainska toppmötet i Stockholm den 31 maj 2024. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Nordisk-ukrainskt toppmöte i Stockholm: fortsatt starkt stöd till Ukraina så länge det behövs


Republikens president Alexander Stubb deltog i ett toppmöte mellan de nordiska länderna och Ukraina den 31 maj 2024 i Stockholm. Teman för mötet var Rysslands anfallskrig mot Ukraina, de nordiska ländernas stöd till Ukraina, regional säkerhet och det kommande Natotoppmötet i Washington i juli.

Efter toppmötet antog de nordiska stats- och regeringscheferna en deklaration som framhåller de nordiska ländernas starka stöd för Ukrainas suveränitet, territoriella integritet och säkerhet så länge det behövs.

”De bilaterala överenskommelser om säkerhetsåtaganden som alla nordiska länder nu har ingått med Ukraina är ett bevis på vår beslutsamhet att utveckla ett djupt och omfattande säkerhetssamarbete och att upprätthålla vårt långsiktiga stöd.”

De nordiska länderna har hittills gett Ukraina militärt, ekonomiskt och humanitärt stöd till ett värde av mer än 17 miljarder euro.

”Vi åtar oss att fortsätta våra ansträngningar för att ge Ukraina omedelbart och långsiktigt stöd i syfte att hjälpa Ukraina att segra. Detta är avgörande för säkerheten i Europa, den euroatlantiska regionen och världen.”

I toppmötet i Stockholm deltog förutom president Stubb, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Bjarni Benediktsson. Värd för mötet var Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

Utöver det gemensamma programmet hade president Stubb också ett enskilt möte med president Zelenskyj.

Vid den gemensamma presskonferensen med stats- och regeringscheferna efter toppmötet betonade president Stubb vikten av att så många länder som möjligt deltar i fredsmötet i Schweiz i juni.

Toppmötet i Stockholm var en uppföljning av mötet i Oslo i december 2023 med Norges statsminister Jonas Gahr Støre som värd samt mötet i Helsingfors i maj 2023 under värdskap av Sauli Niinistö.


Fler nyheter

Fler nyheter