Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistui 31. toukokuuta 2024 Pohjoismaiden ja Ukrainan väliseen huippukokoukseen Tukholmassa. Kuva: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Pohjoismaat–Ukraina-huippukokous Tukholmassa: vankka tuki Ukrainalle jatkuu niin kauan kuin se on tarpeen


Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistui 31. toukokuuta 2024 Pohjoismaiden ja Ukrainan väliseen huippukokoukseen Tukholmassa. Kokouksen aiheina olivat Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan, Pohjoismaiden tuki Ukrainalle, alueellinen turvallisuus ja Naton tuleva Washingtonin huippukokous heinäkuussa.

Huippukokouksen jälkeen päämiehet julkaisivat yhteisen julkilausuman, jossa painotettiin Pohjoismaiden vankkaa tukea Ukrainan suvereniteetille, alueelliselle koskemattomuudelle ja turvallisuudelle niin kauan kuin se on tarpeen.

”Kahdenväliset sopimukset turvallisuussitoumuksista, jotka kaikki Pohjoismaat ovat nyt solmineet Ukrainan kanssa, ovat osoitus siitä päättäväisyydestä, jolla kehitämme syvää ja kattavaa turvallisuusyhteistyötä ja ylläpidämme pitkäaikaista tukeamme.”

Pohjoismaat ovat tähän mennessä antaneet Ukrainalle sotilaallista, taloudellista ja humanitaarista tukea yhteensä yli 17 miljardin euron arvosta.

”Sitoudumme jatkamaan pyrkimyksiämme Ukrainan tukemiseksi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä tavoitteenamme auttaa Ukrainaa voittamaan sota. Tämä on ratkaisevan tärkeää Euroopan, euroatlanttisen alueen sekä koko maailman turvallisuuden kannalta.”

Tukholmassa järjestettyyn huippukokoukseen osallistuivat presidentti Stubbin lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Bjarni Benediktsson. Kokousta isännöi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.

Presidentti Stubbilla oli ohjelmassa myös kahdenkeskinen tapaaminen presidentti Zelenskyin kanssa.

Kokouksen päätteeksi pidetyssä päämiesten yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti Stubb korosti muun muassa, että mahdollisimman monen maan olisi tärkeää osallistua kesäkuussa Sveitsissä järjestettävään rauhankokoukseen.

Huippukokous oli jatkoa Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren joulukuussa 2023 isännöimälle kokoukselle Oslossa sekä presidentti Sauli Niinistön toukokuussa 2023 Helsingissä isännöimälle kokoukselle.


Lisää uutisia

Lisää uutisia