Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb besöker Ukraina

Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 19/2024
3.4.2024

Republikens president Alexander Stubb besöker Ukraina. Han träffade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev onsdagen den 3 april 2024. Besöket är ett bevis på Finlands starka och fortsatta stöd för Ukraina.

Under sitt möte diskuterade presidenterna bland annat läget i anfallskriget som Ryssland inledde för mer än två år sedan, Finlands stöd till Ukraina och Ukrainas ambition att nå en rättvis och hållbar fred.

I slutet av mötet undertecknade presidenterna ett avtal om säkerhetssamarbete och långvarigt stöd mellan Finland och Ukraina. Det tioåriga avtalet är en bekräftelse på Finlands långsiktiga engagemang i stödet för Ukraina. Det omfattar flera sektorer, såsom politiskt stöd, stöd för Ukrainas försvar och säkerhet samt stöd för reformer och återuppbyggnad av Ukraina.

I samband med Natotoppmötet förra sommaren utfärdade de nordiska länderna ett gemensamt uttalande, där de förband sig att stödja Ukraina och dess säkerhet på lång sikt, med utgångspunkt i det gemensamma uttalande som G7-länderna hade utfärdat tidigare. Finland är det åttonde landet som har ingått ett bilateralt säkerhetsavtal med Ukraina.

I Kiev berättade president Stubb också om Finlands beslut att sända ett 23:e paket med försvarsmaterielbistånd till Ukraina. Paketets värde är 188 miljoner euro.

I början av besöket stod en visit på Hostomels flygplats på programmet, där Ukraina hade betydande stridsframgångar i anfallskrigets inledande fas. President Stubb träffade soldater som försvarade Hostomels flygplats. Till programmet hörde också kransnedläggning vid minnesväggen i Kiev till minnet av de ukrainska soldater som stupat i kriget.

Till programmet hör dessutom andra möten.

I president Stubbs följe under besöket ingår också riksdagens talman Jussi Halla-aho.

Det föregående besöket från Finland till Ukraina på presidentnivå gjordes av president Sauli Niinistö i januari 2023.


Fler nyheter

Fler nyheter