Tapaamisen päätteeksi presidentit allekirjoittivat sopimuksen turvallisuusyhteistyöstä ja pitkäaikaisesta tuesta Suomen ja Ukrainan välillä. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb vierailee Ukrainassa


Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 19/2024
3.4.2024

Tasavallan presidentti Alexander Stubb vierailee Ukrainassa. Hän tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin keskiviikkona 3. huhtikuuta 2024 Kiovassa. Vierailulla osoitetaan Suomen vahvaa ja jatkuvaa tukea Ukrainalle.

Presidentit keskustelivat tapaamisessaan muun muassa ajankohtaisesta tilanteesta Venäjän yli kaksi vuotta sitten käynnistämässä hyökkäyssodassa, Suomen tuesta Ukrainalle sekä Ukrainan pyrkimyksistä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi.

Tapaamisen päätteeksi presidentit allekirjoittivat sopimuksen turvallisuusyhteistyöstä ja pitkäaikaisesta tuesta Suomen ja Ukrainan välillä. Kymmenvuotinen sopimus on osoitus Suomen pitkän aikavälin sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen. Se käsittää useita sektoreita, mukaan lukien poliittisen tuen, tuen Ukrainan puolustukselle ja turvallisuudelle sekä Ukrainan uudistusten ja jälleenrakennuksen tukemisen.

Viime kesän Nato-huippukokouksen yhteydessä Pohjoismaat antoivat yhteisen julistuksen, jossa sitouduttiin tukemaan Ukrainaa ja sen turvallisuutta pitkällä aikavälillä pohjautuen G7-maiden aiemmin antamaan yhteisjulistukseen. Suomi on kahdeksas Ukrainan kanssa kahdenvälisen turvallisuussopimuksen solminut maa.

Presidentti Stubb kertoi Kiovassa myös Suomen päätöksestä lähettää Ukrainaan 23. puolustustarvikeapupaketin. Sen arvo on 188 miljoonaa euroa.

Vierailun aluksi ohjelmassa oli tutustuminen Hostomelin lentokenttään, missä Ukraina saavutti merkittävää taistelumenestystä hyökkäyssodan alkuvaiheessa. Presidentti Stubb tapasi Hostomelissa lentokenttää puolustaneita sotilaita. Lisäksi ohjelmassa oli seppeleenlasku sodassa kaatuneiden ukrainalaisten sotilaiden muistolle Kiovassa sijaitsevalle muistoseinälle.

Ohjelmassa on lisäksi muita tapaamisia.

Presidentti Stubbin vierailun seurueeseen kuuluu myös eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Ukrainaan teki presidentti Sauli Niinistö tammikuussa 2023.


Lisää uutisia

Lisää uutisia