President Alexander Stubb förde officiella diskussioner med Italiens president Sergio Mattarella i Quirinalpalatset i Rom den 4 juli 2024. Foto: Emmi Syrjäniemi/Republikens presidents kansli

President Stubb besökte Italien: ”Italien är på många sätt en nyckelfaktor för Europas säkerhet och politik”


Republikens president Alexander Stubb besökte Italien 3–4 juli 2024. Värd för arbetsbesöket var Italiens president Sergio Mattarella.

President Stubb förde officiella samtal med president Mattarella torsdagen den 4 juli i Quirinalpalatset i Rom. Diskussionen gällde bland annat säkerhetsläget i Europa och stödet till Ukraina. Presidenterna diskuterade också relationerna mellan Finland och Italien, handeln mellan länderna och finländska företags verksamhet i Italien.

– Det är en ära att få besöka Italien. Italien är på många sätt en nyckelfaktor för Europas säkerhet och politik. Italien har goda relationer åt alla håll, till Afrika, Mellanöstern och även Kina. Dessa relationer är viktiga inte bara för Italien utan för Europa som helhet, sade president Stubb.

På eftermiddagen träffade president Stubb Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Presidenten och statsministern diskuterade samarbetet mellan Europa och Afrika, relationerna mellan Europa och Kina samt förberedelserna inför Natos toppmöte.

– Italien och Finland ser världen på samma sätt. Vid sidan av ett enat Europa och en stark allians behöver vi också ett genuint samarbete med de länder som inte är överens med oss om allt, konstaterade presidenten.

På förmiddagen deltog president Stubb i en paneldiskussion där man analyserade det ryska anfallskriget i Ukraina de säkerhetsutmaningar som Europa står inför ur olika perspektiv. Debatten, som fördes tillsammans med experter och akademiker inom utrikes- och säkerhetspolitik, organiseras av tankesmedjan Istituto Affari Internazionali (IAI).

President Stubb träffade finländska och italienska näringslivsaktörer vid en middag som ambassadör Matti Lassila stod värd för onsdagen den 3 juli. Utöver mötena gav president Stubb intervjuer till italienska medier om Finlands säkerhetspolitiska tänkande och målsättningar inför Natotoppmötet nästa vecka.


Fler nyheter

Fler nyheter