Presidentti Alexander Stubb kävi viralliset keskustelut Italian presidentti Sergio Mattarellan kanssa Quirinalen palatsissa Roomassa torstaina 4. heinäkuuta 2024. Kuva: Emmi Syrjäniemi/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb vieraili Italiassa: ”Italia on monella tapaa avaintekijä Euroopan turvallisuudelle ja politiikalle”


Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Italiassa 3.–4. heinäkuuta 2024. Työvierailua isännöi Italian presidentti Sergio Mattarella.

Presidentti Stubb kävi viralliset keskustelut presidentti Mattarellan kanssa Quirinalen palatsissa Roomassa torstaina 4. heinäkuuta. Keskustelunaiheina olivat muun muassa turvallisuustilanne Euroopassa ja Ukrainan tukeminen. Presidentit keskustelivat myös Suomen ja Italian suhteista, maiden välisestä kaupankäynnistä sekä Italiassa toimivista suomalaisyrityksistä.

– On kunnia vierailla Italiassa. Italia on monella tapaa avaintekijä Euroopan turvallisuudelle ja politiikalle. Italialla on toimivat suhteet kaikkiin ilmansuuntiin, Afrikkaan, Lähi-itään ja myös Kiinaan. Nämä suhteet ovat tärkeitä ei vain Italialle vaan koko Euroopalle, presidentti Stubb totesi.

Iltapäivällä presidentti tapasi Italian pääministeri Giorgia Melonin. Presidentti ja pääministeri keskustelivat Euroopan ja Afrikan yhteistyöstä, Euroopan ja Kiinan suhteista sekä Naton huippukokoukseen valmistautumisesta.

– Italia ja Suomi näkevät maailman samalla tavalla. Yhtenäisen Euroopan ja vahvan liittokunnan rinnalle tarvitaan myös aitoa yhteistyötä niiden maiden kanssa, jotka eivät ole meidän kanssa kaikesta samaa mieltä, presidentti totesi.

Aamupäivällä presidentti Stubb osallistui keskustelutilaisuuteen, jossa analysoitiin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa sekä Euroopan turvallisuushaasteita eri näkökulmista. Yhdessä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa käytävän keskustelun järjesti ajatushautomo Istituto Affari Internazionali (IAI).

Presidentti Stubb tapasi myös suomalaisia ja italialaisia elinkeinoelämän toimijoita suurlähettiläs Matti Lassilan isännöimällä illallisella keskiviikkona 3. heinäkuuta.

Tapaamisten lisäksi presidentti Stubb antoi italialaismedioille haastatteluja Suomen turvallisuuspoliittisesta ajattelusta ja tavoitteista ensi viikolla järjestettävään Naton huippukokoukseen.


Lisää uutisia

Lisää uutisia