Foto: Statsministerens kontor / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

President Stubb i Norge: ”Finland, Sverige och Norge har gemensamma mål för Natotoppmötet i Washington”


Republikens president Alexander Stubb träffade Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Sveriges statsminister Ulf Kristersson i Bodø i Norge 19–20 juni 2024 . Temat för mötet var det fördjupade samarbetet mellan Finland, Sverige och Norge i den norra regionen och som medlemmar i försvarsalliansen Nato.

”I och med Finlands och Sveriges i Nato måste Nato se över försvaret av hela den nordeuropeiska regionen Vi har mycket att lära av Norge eftersom vi är ett nytt medlemsland”, sade president Stubb.

Säkerhetsläget i närområdet och kopplingen mellan Östersjön och den arktiska regionen diskuterades också. “Om Östersjön blockeras är Sverige och Norge en alternativ transportled för Finland. Vi diskuterade en hel del om infrastruktur, logistik och utvecklingen av dessa i den norra regionen”, berättade presidenten.

President Stubb, statsminister Gahr Støre och statsminister Kristersson besökte också den norska kustbevakningens fartyg KV Svalbard och det norska försvarets operativa högkvarter i Reitan.

“Vi gick igenom hur vi ska arbeta på toppmötet och hur vi kommer att dela upp arbetet. Vi kom fram till många frågor som vi kan ta vidare tillsammans i Washington”, framhöll presidenten.

I mötet deltog även försvarsminister Antti Häkkänen, Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Försvarsministrarna Häkkänen och Arild Gram undertecknade ett samförståndsavtal mellan ländernas regeringar om försvarssamarbete. Avtalet utgör ramen för försvarssamarbetet mellan Finland och Norge.

Försvarsministeriets pressmeddelande: Finland och Norge undertecknade ett samförståndsavtal


Fler nyheter

Fler nyheter