Kuva: Statsministerens kontor / Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Presidentti Stubb Norjassa: ”Suomella, Ruotsilla ja Norjalla yhteisiä tavoitteita Washingtonin huippukokouksessa”


Tasavallan presidentti Alexander Stubb tapasi Norjan Bodøssa pääministeri Jonas Gahr Støren ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin 19.–20. kesäkuuta 2024. Kokouksen aiheena oli Suomen, Ruotsin ja Norjan syvenevä yhteistyö pohjoisella alueella ja puolustusliitto Naton jäseninä.

”Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä Naton pitää tarkastella koko Pohjois-Euroopan alueen puolustusta uudelleen. Meillä on paljon opittavaa Norjalta, koska olemme uusi jäsenmaa”, presidentti Stubb sanoi.

Keskustelunaiheina olivat myös lähialueen turvallisuustilanne sekä Itämeren ja arktisen alueen välinen yhteys. ”Jos kulku Itämerellä estettäisiin, Ruotsi ja Norja olisivat Suomelle vaihtoehtoinen kulkureitti. Keskustelimme paljon infrastruktuurista, logistiikasta ja niiden kehittämisestä pohjoisella alueella”, presidentti kertoi.

Presidentti Stubb, pääministeri Gahr Støre ja pääministeri Kristersson vierailivat myös Norjan rannikkovartioston KV Svalbard -aluksella ja Norjan puolustusvoimien yhteisoperaatioesikunnassa Reitanissa.

”Kävimme läpi sitä, miten toimimme huippukokouksessa ja miten tulemme työmme jakamaan. Löysimme monia asioita, joita voimme edistää yhdessä Washingtonissa”, nosti presidentti esille.

Kokoukseen osallistuivat myös puolustusministeri Antti Häkkänen, Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gram ja Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson. Puolustusministerit Häkkänen ja Arild Gram allekirjoittivat maiden hallitusten välisen puolustusyhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan, joka muodostaa kehyksen Suomen ja Norjan väliselle puolustusyhteistyölle.


Lisää uutisia

Lisää uutisia