President Alexander Stubb träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel den 9 april 2024. Foto: Juhani Kandell/Republikens presidents kansli

President Stubb på besök i Bryssel: Nationellt försvar och internationellt samarbete går hand i hand


Republikens president Alexander Stubb besökte Bryssel den 9–10 april 2024.

I början av det två dagar långa besöket, den 9 april, träffade president Stubb unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik och Europeiska kommissionens vice ordförande Josep Borrell och Belgiens premiärminister Alexander De Croo. Vid mötena diskuterades säkerheten i Europa, stödet till Ukraina och situationen i Mellanöstern.

Onsdagen den 10 april träffade president Stubb Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Diskussionen handlade bland annat om läget i Ukraina och Natos kommande toppmöte i Washington, D.C. President Stubb träffade också Europaparlamentets talman Roberta Metsola och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. På programmet stod också ett möte med EU:s kommissionär för internationella partnerskap Jutta Urpilainen.

Försvarets nya era

På onsdag eftermiddag höll president Stubb ett tal om försvarets nya era vid ett diskussionstillfälle som ordnades av tankesmedjan Friends of Europe.

President Stubb konstaterade att utöver det direkta stödet till Ukraina måste vi se till att modernisera vår egen försvarsmakt.

Enligt president Stubb håller Finland på att ändra sitt tänkesätt. En trovärdig och självständig försvarsförmåga håller på att ändras till ett starkt försvar som en del av en försvarsallians. ”Mitt budskap till vår försvarsmakt och vårt militära etablissemang är tydligt – nationellt försvar och internationellt samarbete går hand i hand. Det är inte fråga om ”antingen eller”. Det är fråga om både och.”

President Stubb hoppades att han kommer att få se Finland som en del av Natos kärna. ”Vi befinner oss i den geografiska marginalen av alliansen och därför måste vi vara i den institutionella kärnan”, sade presidenten. ”Vi är en stark stöttepelare i försvaret av nordöstra Europa.”

EU och Nato på samma sida av myntet

Enligt president Stubb befinner sig EU och Nato på samma sida av ett mynt. Unionen bör använda sina egna instrument – t.ex. handel, konkurrenspolitik och valuta – tillsammans med och som stöd för säkerhets- och försvarspolitiken.

Besöket är president Stubbs första arbetsbesök i Belgien. Republikens förre president Sauli Niinistö reste till Belgien senast i april 2023 för att delta i anslutningsceremonin som ordnades i samband med Finlands Natomedlemskap.


Fler nyheter

Fler nyheter