Presidentti Alexander Stubb tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin Brysselissä 10. huhtikuuta 2024. Kuva: Juhani Kandell/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb vieraili Brysselissä: Kansallinen puolustus ja kansainvälinen yhteistyö käyvät käsi kädessä


Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Brysselissä 9.–10. huhtikuuta 2024.

Kaksipäiväisen vierailun aluksi presidentti Stubb tapasi unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan, EU-komission varapuheenjohtaja Josep Borrellin sekä Belgian pääministeri Alexander De Croon tiistaina 9. huhtikuuta. Tapaamisissa olivat esillä Euroopan turvallisuus, tuki Ukrainalle ja Lähi-idän tilanne.

Keskiviikkona 10. huhtikuuta presidentti Stubb tapasi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin. Keskustelussa olivat esillä muun muassa tilanne Ukrainassa ja Naton tuleva huippukokous Washingtonissa. Presidentti Stubb tapasi myös Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsolan sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelin. Ohjelmassa oli myös tapaaminen EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaavan komissaari Jutta Urpilaisen kanssa.

Puolustuksen uusi aikakausi

Keskiviikkona iltapäivällä presidentti Stubb puhui puolustuksen uudesta aikakaudesta Friends of Europe -ajatushautomon keskustelutilaisuudessa.

Presidentti Stubb totesi, että Ukrainan suoran tuen lisäksi on varmistettava, että modernisoimme omia puolustusvoimiamme.

Suomi on presidentti Stubbin mukaan muuttamassa ajattelutapaansa. Uskottava ja itsenäinen puolustuskyky on muuttumassa vahvaksi puolustuksesi osana puolustusliittoa. ”Viestini puolustushallinnollemme on selvä: kansallinen puolustus ja kansainvälinen yhteistyö käyvät käsi kädessä. Se ei ole ’joko-tai’ vaan ’sekä-että’. ”

Presidentti Stubb toivoikin näkevänsä Suomen Naton ytimessä. ”Maantieteellisesti katsottuna olemme liittokunnan reuna-aluetta, joten meidän on hakeuduttava sen institutionaaliseen ytimeen”, presidentti sanoi. ”Olemme merkittävä tukipilari koillisen Euroopan puolustuksessa.”

EU ja Nato saman kolikon kääntöpuolia

Presidentti Stubbin mukaan EU ja Nato ovat vähintään saman kolikon kääntöpuolia. Unionin tulisi hyödyntää omia välineitään – esimerkiksi kauppaa, kilpailupolitiikkaa ja valuuttaa – yhdessä turvallisuus- ja puolustuspolitiikan keinojen kanssa ja niiden tukena.

Vierailu on presidentti Stubbin ensimmäinen työvierailu Belgiaan. Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti Belgiaan viimeksi huhtikuussa 2023 Suomen Nato-jäsenyyden liittymisseremoniaan.


Presidentti Stubb puhui puolustuksen uudesta aikakaudesta Friends of Europe -ajatushautomon keskustelutilaisuudessa


Lisää uutisia

Lisää uutisia