Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb i Tyskland: Den övergripande säkerheten måste byggas tillsammans


Republikens president Alexander Stubb gjorde ett arbetsbesök till Berlin onsdagen den 8 maj 2024.

Tyska förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier tog emot presidenten i Schloss Bellevue, förbundspresidentens residens. De formella överläggningarna fördes ute i slottsparken och handlade bland annat om de bilaterala relationerna mellan Finland och Tyskland, stödet till Ukraina, Mellanöstern och det globala säkerhetspolitiska läget.

Efter en gemensam presskonferens diskuterade presidenterna försvaret av demokratin med experter och forskare inom utrikes- och säkerhetspolitik.

På eftermiddagen träffade president Stubb Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Presidenten och förbundskanslern diskuterade Ukraina, läget i Mellanöstern och samarbetet i Nato. 

Finland har byggt upp sin övergripande säkerhet

Besöket inleddes på universitetet Hertie School där president Stubb höll ett anförande om övergripande säkerhet och Finlands beredskap.

Efter slutet på eran efter det kalla kriget handlar säkerhet inte längre bara om utrikes- och försvarspolitik, sade presidenten. ”Säkerhet, yttre eller inre, hör inte till arméns och polisens exklusiva behörighet.”

Finland har satsat på beredskap under en lång tid. ”Vi har byggt vår övergripande säkerhet på sex sammanlänkade pelare: samhällets motståndskraft, militär förmåga, försörjningstrygghet, ekonomisk säkerhet, demokrati och värderingar samt internationellt samarbete.”

Som konkreta exempel nämnde president Stubb Försörjningsberedskapscentralen med ansvar för den materiella och funktionella beredskapen, de nationella försvarskurserna som skapare av nätverk och det riksomfattande nätet av skyddsrum.

”Vi måste vara förberedda. Det här är den finländska modellen. Det tar åratal att bygga upp kapaciteten, och jag är glad att vi har gjort det. Det är vår plikt att försvara den liberala demokratin, det öppna samhället och friheten. Det innebär att vi måste ta den övergripande säkerheten på 2000-talet på större allvar än tidigare. Vi kan inte göra det ensamma, vi måste göra det tillsammans.”

På resan till Tyskland åtföljdes president Stubb av utrikesutskottets ordförande Kimmo Kiljunen.

Det senaste presidentbesöket från Finland till Tyskland företogs av president Sauli Niinistö i november 2023.


Fler nyheter

Fler nyheter