Presidentti Alexander Stubb tapasi Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin Bellevuen linnassa 8. toukokuuta 2024. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb Berliinissä: Kokonaisturvallisuutta on rakennettava yhdessä


Tasavallan presidentti Alexander Stubb teki työvierailun Berliiniin keskiviikkona 8. toukokuuta 2024.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier vastaanotti presidentti Stubbin Bellevuen linnassa iltapäivällä. Linnan puistossa käydyissä keskusteluissa olivat esillä muun muassa Suomen ja Saksan kahdenväliset suhteet, Ukrainan tukeminen, Lähi-itä ja globaali turvallisuuspoliittinen tilanne.

Lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit keskustelivat  demokratian puolustamisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa.

Myöhemmin iltapäivällä presidentti Stubb tapasi Saksan liittokansleri Olaf Scholzin. Presidentti ja liittokansleri keskustelivat Ukrainasta, Lähi-idän tilanteesta ja yhteistyöstä Natossa. 

Suomi rakentanut kokonaisturvallisuutta

Vierailu alkoi Hertie School -yliopistolta, jossa presidentti Stubb puhui kokonaisturvallisuudesta ja Suomen varautumisesta. 

Kylmän sodan jälkeisen aikakauden päätyttyä turvallisuus ei enää ole liittynyt pelkästään ulko- ja puolustuspolitiikkaan, presidentti totesi. ”Turvallisuus, ulkoinen tai sisäinen, ei kuulu yksinomaan armeijan ja poliisin toimivaltaan.”

Suomessa varautumista on rakennettu pitkään. ”Olemme rakentaneet kokonaisturvallisuutemme kuuden toisiinsa kytkeytyvän pilarin varaan: yhteiskunnan kriisinkestävyys, sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus, taloudellinen turvallisuus, demokratia ja arvot sekä kansainvälinen yhteistyö.”

Käytännön esimerkkeinä presidentti Stubb käytti Huoltovarmuuskeskusta materiaalin ja toiminnan jatkuvuuteen varautumisessa, maanpuolustuskursseja kestävien verkostojen luojana sekä maan kattavaa väestönsuojaverkostoa.

”Meidän on varauduttava. Tämä on suomalainen tapa toimia. Valmiuksien rakentaminen vie vuosia, ja olen iloinen siitä, että olemme sen tehneet. Velvollisuutemme on puolustaa liberaalia demokratiaa, avointa yhteiskuntaa ja vapautta. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on suhtauduttava 2000-luvun kokonaisturvallisuuteen entistä vakavammin. Tätä emme voi tehdä yksin, meidän on tehtävä se yhdessä.”

Presidentti Stubbin seurueeseen kuului myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen.

Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Saksaan teki presidentti Sauli Niinistö marraskuussa 2023.


Lisää uutisia

Lisää uutisia