Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb på besök i Utsjoki och Enare


Den 23–24 maj 2024 gjorde republikens president Alexander Stubb en inrikesresa till Utsjoki och Enare i Lappland.

Programmet inleddes torsdagen den 23 maj i Nuorgam i Utsjoki. Det första besöksmålet var Nuorgams lågstadieskola där presidenten intervjuades av skolans elever. Efter skolbesöket hade presidenten ett lunchmöte med ledningen för Utsjoki kommun och renägare i trakten. Temat för diskussionen var aktuella frågor som gäller regionen och dess näringsliv.

Efter lunchen träffade president Stubb ortsbor och media på gården utanför byahuset Giisá i Utsjoki.

På eftermiddagen fortsatte resan till Kevo naturreservat. På programmet stod bland annat ett besök på Lapplands forskningsinstituts fältstation i Kevo, samtal med representanter för Forststyrelsen och en vandringstur.

Fredagen den 24 maj började i Enare med ett möte mellan president Stubb och representanter för sametinget. Vid mötet diskuterades aktuella frågor som berör det samiska folket. Presidenten besökte också Samemuseet och naturumet Siida, som har utsetts till årets europeiska museum.

Programmet fortsatte i Ivalo där president Stubb träffade ledningen för Enare kommun för att diskutera dagsaktuella frågor i Norra Lappland. Dessutom träffade presidenten representanter för renbeteslagen i Enare.

Besöket i Lappland avslutades vid skol- och kulturcentret Kaarre i Ivalo, där presidenten träffade allmänheten.


Fler nyheter

Fler nyheter