Det officiella familjefotot under konferensen om fred i Ukraina i Stansstad nära Luzern, Schweiz, lördagen den 15 juni 2024. Foto: KEYSTONE/EDA/POOL/Michael Buholzer

President Stubb på fredskonferens för Ukraina: ”Om vi inte talar om fred kan vi inte uppnå den”


Republikens president Alexander Stubb deltog i en konferens om fred i Ukraina 15–16 juni 2024 i Schweiz.

Närmare 100 stater och 60 stats- och regeringschefer deltog i konferensen. Syftet var att hitta en väg framåt för att uppnå en rättvis och varaktig fred i Ukraina.

”Bara det att nästan 100 länder och 60 världsledare deltar i konferensen är en prestation i sig. Det här är ett viktigt steg mot fred. Om vi inte talar om fred kan vi inte uppnå den”, sade president Stubb.

Diskussionerna fokuserade på kort- och långsiktiga milstolpar i fredsprocessen och vilka som bör vara med i de olika etapperna av den. Konferensen arrangerades i Schweiz på initiativ av Ukraina. President Stubb talade vid öppningssessionen där totalt 26 länder höll ett anförande.

”Finland har en lång gemensam gräns med Ryssland och vi har utkämpat flera krig mot Ryssland. Ryssland anföll Finland under andra världskriget. Vi förlorade tio procent av vårt territorium, bland annat det område där mina farföräldrar och min far föddes. Det är därför vi har reagerat så starkt på kriget”, sade president Stubb i sitt anförande.

”Det här har varit en bra vecka för fred. Varför? För att vi har denna konferens, för att G7-gruppen har samlats i Italien, för att förhandlingarna om Ukrainas EU-medlemskap har gått framåt och för att våra Nato-allierade har visat sitt stöd för Ukraina. Ukraina inleder vägen mot fred från en stark position, mycket starkare än för tre månader sedan”, fortsatte presidenten.

I president Stubbs program ingick också flera bilaterala möten. Han träffade Chiles president Gabriel Boric, Moldaviens president Maia Sandu, Luxemburgs premiärminister Luc Frieden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Det arbete som sattes igång under konferensen fortsätter. Finland är ett av de länder som deltar i beredningen av den fortsatta vägen till fred.


Fler nyheter

Fler nyheter