Ukrainan rauhankonferenssin osallistujat yhteiskuvassa Sveitsin Stansstadissa Luzernin liepeillä 15. kesäkuuta 2024. Kuva: KEYSTONE/EDA/POOL/Michael Buholzer

Presidentti Stubb Ukrainan rauhankonferenssissa: ”Jos rauhasta ei puhuta, sitä ei koskaan saavuteta”


Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistui Ukrainan rauhaa käsittelevään konferenssiin Sveitsissä 15.–16. kesäkuuta 2024.

Konferenssiin osallistui lähes sata maata ja 60 eri maiden johtajaa. Konferenssin tavoitteena oli muodostaa yhteinen näkemys siitä, miten Ukrainassa voidaan saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha. 

”Pelkästään se on saavutus, että kokoukseen osallistuu lähes sata maata ja 60 maailman johtajaa. Huippukokous oli tärkeä askel kohti rauhaa. Jos rauhasta ei puhuta, sitä ei koskaan saavuteta”, presidentti Stubb sanoi.

Keskusteluissa käsiteltiin rauhanprosessin lyhyen ja pitkän aikavälin askelmerkkejä ja sitä, keiden tulisi olla mukana prosessin eri vaiheissa. Konferenssi järjestettiin Sveitsissä Ukrainan aloitteesta. Presidentti Stubb piti puheenvuoron huippukokouksen avausistunnossa yhtenä 26:sta maasta.

”Suomella on pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa ja olemme käyneet Venäjää vastaan useita sotia. Venäjä hyökkäsi Suomeen toisen maailmansodan aikana. Menetimme kymmenen prosenttia alueestamme, muun muassa alueen, jossa isovanhempani ja isäni ovat syntyneet. Siksi reaktiomme sotaan on ollut niin voimakas”, sanoi presidentti Stubb puheenvuorossaan.

”Tämä viikko on ollut hyvä rauhalle. Miksi? Koska tällä viikolla on järjestetty tämä kokous, G7-ryhmä kokoontui Italiassa ja koska Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut nytkähtivät eteenpäin ja Nato-liittolaiset ovat osoittaneet tukea Ukrainalle. Ukraina aloittaa tien rauhaan vahvasta asemasta, paljon vahvemmasta kuin mitä se oli kolme kuukautta sitten”, presidentti jatkoi.

Presidentti Stubbin ohjelmassa oli myös useita kahdenvälisiä tapaamisia. Hän tapasi Chilen presidentti Gabriel Boricin, Moldovan presidentti Maia Sandun, Luxembourgin pääministeri Luc Friedenin ja Kanadan pääministeri Justin Trudeaun.

Huippukokouksen työ jatkuu yhä. Suomi on mukana yhtenä jatkoaskelia valmistelevista maista. 


Lisää uutisia

Lisää uutisia