Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb på statsbesök: ”Estland har en alldeles speciell plats i finländarnas hjärtan”


Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb gjorde ett statsbesök till Estland den 27–29 maj 2024.

Måndagen den 27 maj togs presidentparet emot av Estlands president Alar Karis och hans maka Sirje Karis vid en officiell ceremoni på Frihetstorget i Tallinn. I välkomstceremonin ingick kransnedläggning vid minnesmärket över Estlands frihetskrig.

Även nära samarbete kan ytterligare fördjupas

De formella samtalen mellan presidenterna ägde rum i presidentpalatset Kadriorg. På agendan stod bland annat bilaterala frågor, Ukraina samt Nato- och EU-samarbetet.

Vid presidenternas gemensam presskonferens sade president Stubb att att Finland och Estland har intensifierat sina relationer efter det ryska angreppskriget i Ukraina och Finlands medlemskap i Nato. ”Det är möjligt att ytterligare fördjupa det utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet även mellan nära partner.”

”Undervattensinfrastrukturen i Finska viken spelar en central roll för vårt energisamarbete och andra förbindelser. Det är viktigt att fortsätta arbetet med att skydda kritisk undervattensinfrastruktur”, sade president Stubb.

Små nationer måste göra sina röster hörda

I Estlands parlament Riigikogu träffade president Stubb parlamentets talman Lauri Hussar och höll därefter ett tal om relationerna mellan Finland och Estland.

”Estland har en alldeles speciell plats i finländarnas hjärtan. Vi har en gemensam identitet, samma rötter och ett liknande språk. Ibland har vi slitits isär, men vi hittar alltid tillbaka till varandra. Vi har ett gemensamt öde. I dag mer än någonsin,” sade presidenten i sitt tal.

 ”Små nationer måste göra sina röster hörda. Men viktigast av allt är att vi nu använder vår röst tillsammans med våra allierade och partner i Europa, EU och Nato.”

På måndagens program stod också ett möte med Estlands premiärminister Kaja Kallas. Frågor som diskuterades var samarbetsmöjligheter mellan våra länder, säkerhetsläget i vårt närområde, kampen mot hybridhot och förberedelserna inför NATO:s kommande toppmöte.

Presidentparet träffade också Tallinns stadsdirektör Jevgenij Ossinovski, och besökte Tallinns rådhus.

Dagen avslutades med en statsbankett med president Karis och fru Karis som värdar.

Tisdagen den 28 maj besökte president Stubb vetenskapscentret Rakett69 Science Studios där han träffade skolelever. Därefter besökte presidenten flottbasen Miinisadam i Tallinn och deltog i en diskussion om kritisk undervattensinfrastruktur och energisamarbete.

Nästa programpunkt var en kransnedläggning vid minnesmärket över estniska frivilliga som stred för Finland under finska fortsättningskriget, de så kallade Finlandspojkarna, och därefter ett besök i TV-tornet i Tallinn.

Statsbesökte fortsatte i Tartu

På tisdag eftermiddag reste presidentparen till Tartu, där de välkomnades av stadsdirektören Urmas Klaas.

På kvällen gav president Stubb och fru Suzanne Innes-Stubb en svarsmottagning på Estlands nationalmuseum i Tartu.

Onsdagen den 29 maj inleddes med ett besök på Delta Centre vid Tartu universitet, varefter president Stubb höll ett tal vid universitetet och samtalade med studerande.

Fru Suzanne Innes-Stubb hade ett separat program utöver presidentparets gemensamma besöksprogram. På måndagen gjorde hon tillsammans med fru Karis ett besök på Estlands konstmuseum KUMU och bekantade sig därefter till fots med gamla staden i Tallinn. På tisdagen besökte presidentfruarna Tallinns musik- och balettskola MUBA samt finska skolan i Tallinn. I Tartu gjorde de ett besök på stadens universitetssjukhus.

President Stubb åtföljdes på statsbesöket av miljö- och klimatminister Kai Mykkänen, general Janne Jaakkola, kommendör för Försvarsmakten och ordföranden för riksdagens vänskapsgrupp för Estland Mikko Savola.


Fler nyheter

Fler nyheter