President Stubb på statsbesök till Sverige


Republikens presidents kansli
Pressmeddelande 18/2024
28.3.2024

Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb avlägger statsbesök i Sverige den 23–24 april 2024 på inbjudan av kung Carl XVI Gustaf.

På programmet står möten med kungafamiljen och bland annat riksdagens talman och statsministern. President Stubb kommer också att delta i ett företagsevenemang och att träffa studerande.  President Stubb åtföljs av en delegation med företrädare för regering och näringsliv.

Syftet med statsbesöket är att befästa det nära samarbetet och de bilaterala relationerna mellan Finland och Sverige i ett nytt säkerhetspolitiskt läge. Besöket kommer också att bidra till ett ökat samarbete mellan finska och svenska företag för att stärka deras globala konkurrenskraft och främja den gröna omställningen.

Mer information om statsbesöket och programmet i Stockholm och Göteborg meddelas närmare datumet för besöket.

Detta är president Stubbs första statsbesök. Republikens tidigare president Sauli Niinistö avlade ett statsbesök i Sverige senast 2022. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Finland förra gången 2015. Dessutom besökte de Finland 2017 tillsammans med de övriga nordiska statscheferna för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Pressmeddelandet har uppdaterats den 28 mars 2024: Tillägg av information om att president Stubb åtföljs av en delegation med företrädare för regering och näringsliv.


Fler nyheter

Fler nyheter