Gullranda

Gullranda, republikens presidents sommarresidens, ligger i ett naturskönt havslandskap i Nådendal. Gullranda egendom omfattar 54 hektar mark och ett stort antal byggnader och växthus samt välskötta parkområden. Den centrala byggnaden på Gullranda är Granitslottet som omges av de vidsträckta parkerna.

Historia

Gullranda uppfördes på 1910-talet av lantbruksrådet Alfred Kordelin. Granitslottet med 19 rum är ritat av den berömda arkitekten Lars Sonck och byggarbetena inleddes 1914. Alfred Kordelin hann dock tillbringa endast några somrar på Gullranda före sin plötsliga död. Kordelins dödsbo överlät 1920 Gullranda till Åbo universitet och senare förvärvades egendomen av finska staten. Genom beslut av riksdagen har Gullranda sedan 1921 använts som sommarresidens för republikens president.

Granitslottet och trädgården

Bottenvåningen på Gullranda slott inrymmer en festsal och flera bostadsrum. I övre våningen finns sovrum och gästrum. Från bottenvåningen leder marmortrappor upp till slottstornet med en storslagen utsikt över Nådendal och den närliggande skärgården.

Den centrala delen av parken på Gullranda kallas Medaljongen. Den omfattar bland annat en rosenträdgård med 3 500 rosor omgivna av en granhäck.

Det finns ca 1 000 kvadratmeter växthus på Gullranda. Trädgården förser presidentens hushåll med både blommor och grönsaker året runt.

Presidentens sommarvilla

Granitslottet på presidentens sommarresidens är inte öppet för turister, men däremot är det möjligt att besöka parken på Gullranda.

Allmänheten har under sommaren fri entré till parkområdet på Gullranda 1.7–6.9.2020 fredagar kl. 18–20. Parken är öppen för besökare även under guidade rundturer arrangerade av Nådendals turistinformation. Information om guidningar och avvikande öppettider.

Renoveringen av parken och huvudbyggnaden på Gullranda

Gullranda huvudbyggnad, trädgård och parkområde renoveras fram till 2025.