Kultaranta

Kultarannan graniittilinna.

Tasavallan presidentin kesävirka-asunto Kultaranta sijaitsee Naantalin Luonnonmaalla.

Historia

Kultarannan tilan ja puutarhan perusti liikemies Alfred Kordelin, jonka menehdyttyä Kultaranta siirtyi valtion omistukseen. Alueen korkeimmalla kukkulalla seisoo Lars Sonckin suunnittelema kansallisromanttista tyyliä edustava graniitista rakennettu päärakennus, joka valmistui vuonna 1916. Graniittilinnan tornista avautuu avarat näkymät Naantaliin ja lähisaaristoon.

Rakennukset

Päärakennuksen lisäksi tilan 55 hehtaarin alueella on yli 40 rakennusta tai rakennelmaa. Metsää on 32 hehtaaria. Puistoa on 15 hehtaaria, josta nurmialueita noin seitsemän hehtaaria. Viljelyksessä olevaa peltoa on noin puoli hehtaaria ja kasvihuonealaa 1000 m². Tilalla viljellään hedelmiä, marjoja ja kasviksia sekä leikko- ja kesäkukkia.

Puutarha

Kultarannan puutarha on Suomen ensimmäisiä ja parhaiten säilyneitä arkkitehtonisen tyylin mukaisia muotopuutarhoja. Tyyliin kuuluvat muun muassa leikatut pensaat ja uusklassiset puutarharakennukset. Puutarhan ovat sommitelleet Helsingin ensimmäinen kaupunginpuutarhuri Svante Olsson ja hänen poikansa, puutarha-arkkitehti Paul Olsson.

Puutarha on yhdistelmä suomalaista vaihtelevaa maastoa, pohjoista luontoa sekä eurooppalaisia suunnitteluihanteita. Alkuperäinen saaristoluonto näkyy kalliorinteissä ja vanhoissa männyissä. 1960-luvulla tehdyn puiston restauroinnin yhteydessä muotopuutarhaan lisättiin modernistinen uusi osa, Ketju, jonka on suunnitellut maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijer.

Kultarannan puutarhan ja päärakennuksen peruskorjaus

Kultarannan päärakennus, puutarha ja puistoalue kunnostetaan vuoteen 2025 mennessä. Alueen peruskunnostus alkoi 1.9.2022 ja puisto on suljettuna yleisöltä kesät 2023 ja 2024.