Kultaranta

Tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta sijaitsee luonnonkauniissa merimaisemassa Naantalissa. Kultarannan huvilatilan pinta-ala on 54 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä suuret hoidetut puistoalueet. Kultarannan keskeinen rakennus on puistojen ympäröimä graniittilinna.

Historia

Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin. 19 huonetta käsittävä graniittinen rakennus on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema. Sen rakennustyöt aloitettiin 1914. Alfred Kordelin ehti viettää vain muutaman kesän Kultarannassa ennen äkillistä kuolemaansa. Kordelinin jälkeen Kultaranta joutui lahjoituksena Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle ja myöhemmin Suomen valtio hankki sen omistukseensa silloisen eduskunnan päätettyä käyttää Kultarantaa tasavallan presidentin kesäasuntona.

Graniittilinna ja puutarha

Kultarannan puistossa on komea pylväshaapojen muodostama kuja. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kultarannan linnan alakerrassa ovat juhla- ja asuinhuoneet. Yläkerrassa ovat makuu- ja vierashuoneet. Alakerrasta johtavat marmoriportaat linnan torniin, josta avautuu ihana näköala Naantaliin ja lähisaaristoon.

Kultarannan puisto on eräänlainen pienois-Versailles. Sen keskeisin osa on nimeltään Medaljonki, Kultarannan kuuluisa 3500 ruusun tarha, jota ympäröi leikattu kuusiaita. Kultarannan pohjoisenpuoleinen puisto on säilytetty koskemattomassa luonnontilassa, se on vain puhdistettu ja muutamia hiekkateitä on rakennettu.

Kultarannassa on kasvihuoneita noin 1000 neliömetriä. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen niin kukat kuin vihanneksetkin ympäri vuoden.

Presidentin kesähuvila

Juhannus, kesän arvokkain juhla, huomioidaan Kultarannassa erikoisesti: siihen mennessä maan päämies saapuu sinne ja yhteinen juhannuskokko läheisellä karilla juhlistaa koko Naantalin seutua.

Presidentin kesäkotiin ei matkailijoilla ole mahdollisuutta päästä. Se on presidentin kesähuvila, jonka rauha halutaan säilyttää. Sen sijaan matkailijoilla on tilaisuus tutustua Kultarannan puistoon.

Kesäaikana yleisöllä on vapaa pääsy Kultarannan puistoalueelle 1.7.–6.9.2020 perjantaisin kello 18–20. Yleisö voi tutustua Kultarannan puistoon myös opastetuilla kierroksilla, joita järjestää Naantalin matkailu. Lisätietoa opastetuista kierroksista ja poikkeuksista aukioloaikoihin.

Kultarannan puutarhan ja päärakennuksen peruskorjaus

Kultarannan puutarhan ja puistoalueen peruskorjaus alkoi syksyllä 2017. Ensimmäisessä vaiheessa parannetaan muun muassa alueen kulkuväyliä sekä portti- ja pysäköintialuetta. Puutarhan ja päärakennuksen eli graniittilinnan peruskorjauksen muut vaiheet toteutetaan vuosien 2017-2022 aikana.

Kesän 2018 Kultaranta on normaalisti käytössä. Myöhemmin toteutettavan hankkeen päävaiheen aikana Kultarannan päärakennus ja puisto ovat yhden kesän pois käytöstä.