Kultaranta

Tasavallan presidentin kesävirka-asunto Kultaranta sijaitsee luonnonkauniissa merimaisemassa Naantalissa. Kultarannan huvilatilan pinta-ala on 54 hehtaaria ja siihen kuuluu lukuisia rakennuksia, kasvihuoneita sekä suuret hoidetut puistoalueet. Kultarannan keskeinen rakennus on puistojen ympäröimä Graniittilinna.

Historia

Kultarannan rakennutti aikoinaan maanviljelysneuvos Alfred Kordelin. 19 huonetta käsittävä graniittinen rakennus on maineikkaan arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema. Sen rakennustyöt aloitettiin 1914. Alfred Kordelin ehti viettää vain muutaman kesän Kultarannassa ennen äkillistä kuolemaansa. Kordelinin jälkeen Kultaranta päätyi testamenttilahjoituksena Turun Suomalaiselle Yliopistoseuralle. Myöhemmin Suomen eduskunta päätti Kultarannan tilan hankkimisesta valtiolle tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi. Kultaranta on toiminut kesävirka-asuntona vuodesta 1921 lähtien.

Graniittilinna ja puutarha

Kultarannan puistossa on komea pylväshaapojen muodostama kuja. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Kultarannan linnan alakerrassa ovat juhla- ja asuinhuoneet. Yläkerrassa ovat makuu- ja vierashuoneet. Alakerrasta johtavat marmoriportaat linnan torniin, josta avautuu upea näköala Naantaliin ja lähisaaristoon.

Kultarannan puiston keskeisin osa on nimeltään Medaljonki, joka sisältää muun muassa kuusiaidan ympäröimän 3500 ruusun tarhan.

Kultarannassa on kasvihuoneita noin 1000 neliömetriä. Puutarha tuottaa tasavallan presidentin talouteen kukkia ja vihanneksia ympäri vuoden.

Presidentin kesävirka-asunto

Matkailijoilla ei ole mahdollisuutta vierailla presidentin kesävirka-asunnossa, jonka rauha halutaan säilyttää. Sen sijaan matkailijoilla on tilaisuus tutustua Kultarannan puistoon.

Kesäaikana yleisöllä on vapaa pääsy Kultarannan puistoalueelle 1.7.–6.9.2020 perjantaisin kello 18–20. Yleisö voi tutustua Kultarannan puistoon myös opastetuilla kierroksilla, joita järjestää Naantalin matkailu. Lisätietoa opastetuista kierroksista ja poikkeuksista aukioloaikoihin.

Kultarannan puutarhan ja päärakennuksen peruskorjaus

Kultarannan päärakennus, puutarha ja puistoalue kunnostetaan vuoteen 2025 mennessä.