Ympäristöteema näkyi ja kuului vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 

Ympäristöteema näkyi ja kuului vuoden 2018 itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla 

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teema näkyi myös tarjoiluissa

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton teema näkyi myös tarjoiluissa

Vuoden 2018 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton tarjoilu on pääosin kotimaisista raaka-aineista tehtyä. Vastaanotolle on valittu erityisesti luomutuotteita, lähiruokaa ja muita mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia tuotteita. Marjat, kasvikset, villikala ja riista painottuvat ruuissa.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton koristeluissa painottui ympäristöystävällisyys 

Itsenäisyyspäivän vastaanoton koristeluissa painottui ympäristöystävällisyys 

Koristelujen päävärit vuoden 2018 tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla ovat valkoinen ja vihreä. Oheiskasveina käytetään jonkin verran sinisiä kukkia sekä paljon luonnonmateriaaleja. Presidentinlinnan koristeluissa käytetyt kukat tulevat yhtä lukuun ottamatta kotimaisilta puutarhoilta

Rouva Haukion juhlapuku koivusta valmistettua ekologista Ioncell-kangasta

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion iltapuvun materiaalina on sataprosenttisesta koivusta tehty Ioncell-kangas. Puvun on suunnitellut Aalto-yliopiston muoti- ja vaatetussuunnittelun opiskelija Emma Saarnio, ja kankaan suunnittelusta vastasi tekstiilisuunnittelun opintoihin keskittynyt Helmi Liikanen.

Juhlapuvun kanssa rouva Haukio pitää nuoren korusuunnittelijan Ildar Wafinin uniikkikoruja.

Puvun kangas on valmistettu alusta loppuun asti käsin. Sitä ole myöskään viimeistelty teollisin menetelmin. ”Päämääränämme oli luoda mahdollisimman hieno, iltapukuun sopiva kangas ja osoittaa puvulla myös kunnioituksemme ainutlaatuisen materiaalin kehittäjiä kohtaan”, Saarnio ja Liikanen kertoivat.

Ioncell-menetelmä on kehitetty Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteistyönä. Prosessissa voidaan esimerkiksi puusta tai vanhoista sanomalehdistä valmistaa kestävää kuitua kankaisiin.

Itsenäisyyspäivän ohjelma 2018

Vastaanoton teema, yhteinen ympäristömme, heijastuu kutsuvieraissa, musiikissa, tarjoilussa ja koristeluissa.

Presidenttipari on kutsunut vastaanotolle noin 1700 vierasta.

Klo 12.00 Presidenttipari osallistuu Suomen itsenäisyyden ekumeeniseen juhlajumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa

Klo 17.30 Opiskelijoiden soihtukulkueen seuraaminen Presidentinlinnan parvekkeelta

Ennen juhlavastaanoton alkua presidenttipari toivottaa median edustajat tervetulleiksi

Klo 19.00  Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnassa alkaa, Valtiosalin ovet avautuvat Sibeliuksen Jääkärimarssin tahdissa.

Ensimmäisinä kättelyvuorossa ovat sotaveteraanit ja lotat. Mariankadun puolelta saapuvien vieraiden kättely kestää hieman yli tunnin. Pohjoisesplanadin puolelta vastaanotolle saapuvat, mm. Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta.

Kättelyn jälkeen presidenttipari tervehtii sotaveteraaneja ja lottia hieman noin klo 20.50. Ylioppilaskunnan Laulajat ja Philomela-kuoro esiintyvät kahvitilaisuudessa.

Noin klo 21.15 Tanssi alkaa Valtiosalissa. Presidenttipari aloittaa illan ensimmäisen valssin, joka on Oskar Merikannon säveltämä Valse Lente.

Noin klo 21.25 Sibis Jazz Youngsters aloittaa 3. kerroksen salongissa

Noin klo 21.45 Kaartin Soittokunnan Combo aloittaa musiikin Valtiosalissa. Solisteina Jennie Storbacka ja Mikael Saari.

Klo 22.15 Televisiointi ja median toiminta Linnassa päättyy

Klo 23.00 Juhlavastaanotto päättyy

Tasavallan presidentin tervehdys ulkosuomalaisille 6.12.2018

Usein kysyttyä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta

Usein kysyttyä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotosta

Keitä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle kutsutaan? Kenet voi ottaa aveciksi? Mikä on juhlavastaanoton pukukoodi? Entä kunniamerkit? Täältä voit lukea juhlavastaanotosta esitettyjä yleisimpiä kysymyksiä.

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottojen historiaa

Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanottojen historiaa

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla on takanaan pitkä traditio. Autonomian ajalla säätyvaltiopäivien yhteydessä järjestettiin valtiopäivätanssiaiset Keisarillisessa palatsissa eli nykyisessä Presidentinlinnassa. Valtiopäivätanssiaisten perinne oli taustalla siirryttäessä itsenäisyyspäivänä järjestettäviin iltapäivävastaanottoihin ja juhlavastaanottoihin.