Pohjois-Atlantin neuvoston kokoukseen Haagissa 25. kesäkuuta 2025 osallistuneiden Naton jäsenmaiden valtion- ja hallitusten päämiesten antama Haagin huippukokouksen julkilausuma


  1. Me, Pohjois-Atlantin liittokunnan valtion- ja hallitusten päämiehet, olemme kokoontuneet Haagiin vahvistamaan sitoutumisemme kaikkien aikojen vahvimpaan liittokuntaan Natoon sekä maidemme väliseen transatlanttiseen yhteyteen. Vahvistamme raudanlujan sitoumuksemme yhteiseen puolustukseen Pohjois-Atlantin sopimuksen viidennen artiklan mukaisesti – hyökkäys yhtä vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan. Olemme yksimielisesti ja lujasti sitoutuneet vakaaseen päätökseemme suojella miljardia kansalaistamme, puolustaa liittokuntaamme ja turvata vapautemme ja demokratiamme.

  2. Vakavien turvallisuusuhkien ja -haasteiden, erityisesti Venäjän euroatlanttiselle turvallisuudelle kohdistaman pitkäkestoisen uhan ja jatkuvan terrorismin uhan edessä liittokunnan jäsenet sitoutuvat investoimaan vuosittain 5 prosenttia bruttokansantuotteesta (BKT) vuoteen 2035 mennessä kovan puolustuksen vaatimuksiin ja puolustukseen ja turvallisuuteen liittyviin menoihin huolehtiakseen yksilöllisistä ja yhteisistä velvoitteistaan Washingtonin sopimuksen 3 artiklan mukaisesti. Investoinneillamme varmistamme, että meillä on pelotteen ja puolustuksen vaatimat joukot, suorituskyvyt, resurssit, infrastruktuuri, taisteluvalmius ja kriisinkestävyys kolmen ydintehtävämme, eli pelotteen ja puolustuksen, kriisinehkäisyn ja -hallinnan ja yhteistyövaraisen turvallisuuden, mukaisesti.

  3. Liittokunnan jäsenet ovat yksimielisiä siitä, että 5 prosentin sitoumus käsittää kaksi keskeistä puolustusinvestointiluokkaa. Vuoteen 2035 mennessä liittokunnan jäsenet kohdentavat vuosittain vähintään 3,5 prosenttia BKT:stä sovitun Naton puolustusmenotavoitteen mukaisesti kovan puolustuksen vaatimusten rahoittamiseksi sekä Naton suorituskykytavoitteiden saavuttamiseksi. Liittokunnan jäsenet sopivat toimittavansa vuosittaiset suunnitelmat, joista käy ilmi, miten tavoite saavutetaan uskottavasti ja asteittain. Lisäksi liittokunnan jäsenet osoittavat vuosittain vähintään 1,5 prosenttia BKT:stä muun muassa kriittisen infrastruktuurimme suojaamiseen, tietoverkkojemme puolustamiseen, siviilivalmiutemme ja kriisinkestävyytemme turvaamiseen, innovaatioiden edistämiseen ja puolustusteollisuutemme pohjan vahvistamiseen. Suunnitelman mukaisten menojen kehitystä ja tasapainoa arvioidaan vuonna 2029 strategisen ympäristön ja päivitettyjen suorituskykytavoitteiden perusteella. Liittokunnan jäsenet vahvistavat valtioidensa kestävät sitoumukset tukea Ukrainaa, jonka turvallisuus lisää niiden omaa turvallisuutta, ja sisällyttävät siksi puolustusmenolaskelmiinsa Ukrainan puolustuksen ja puolustusteollisuuden suoraa tukea.

  4. Vahvistamme yhteisen sitoumuksemme kasvattaa nopeasti transatlanttista puolustusteollista yhteistyötä sekä hyödyntää tulevaa ja kehitteillä olevaa teknologiaa ja innovaatiohenkeä yhteisen turvallisuutemme kehittämiseksi. Pyrimme poistamaan liittokunnan jäsenten välisiä puolustuskaupan esteitä ja hyödynnämme kumppanuuksiamme puolustusteollisen yhteistyön edistämiseksi.

  5. Ilmaisemme kiitollisuutemme Alankomaiden kuningaskunnan meille tarjoamasta ystävällisestä vieraanvaraisuudesta. Odotamme mielenkiinnolla seuraavaa kokoustamme Turkissa vuonna 2026 ja sitä seuraavaa kokousta Albaniassa.

Lisää uutisia

Lisää uutisia