Foto: Matti Porre/Republikens presidents kansli

President Stubb på statsbesöket i Sverige: ”För Sveriges och Finlands bästa – tillsammans, nu och alltid”


Republikens president Alexander Stubb och hans maka Suzanne Innes-Stubb avlade ett statsbesök i Sverige den 23–24 april 2024.

”Vi är oftast likadana, ibland litet olika, men alltid oskiljbara. Idag – mer än någonsin – står vi tillsammans. Sveriges sak är vår. Finlands sak är er”, sade president Stubb i sitt tal i Sveriges riksdag.

Besöket var inriktat på att vidareutveckla samarbetet mellan Finland och Sverige i det rådande säkerhetspolitiska läget, både bilateralt och som medlemmar i Nato. Att främja samarbetet mellan finska och svenska företag för att stärka ländernas globala konkurrenskraft och påskynda den gröna omställningen stod också på agendan.

Besöket inleddes på tisdag morgon med en officiell välkomstceremoni på Inre borggården på Kungliga slottet, där kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia tog emot presidentparet. I ceremonin deltog även sverigefinska barn.

Efter mötet med kungafamiljen träffade president Stubb riksdagens talman Andreas Norlén. Efter diskussionerna med talmannen höll president Stubb ett anförande för ledamöterna i riksdagen. I sitt tal lyfte president Stubb fram Finlands identitet som ett nordiskt välfärdssamhälle som har sina starkaste rötter i Sverige. ”Grunden finns i vår gemensamma historia, vår gemensamma kultur och våra gemensamma värderingar.”

Presidenten framhöll att Finland och Sverige nu står på tröskeln till en ny period: ”Natomedlemskapet innebär att vi tagit det slutliga steget in i den västliga värdegemenskapen, som jag personligen tycker att vi alltid tillhört.”

”Vårt gemensamma ansvar för Natos försvar i Östersjön, det arktiska området och i gränsområdet till Ryssland är stort. Vår gemensamma kapacitet i luften, i och på havet och på marken är en väsentlig del av Natos avskräckning. Denna nationella kapacitet kombinerad med våra Nato- och EU-medlemskap samt DCA-avtalet med USA gör oss säkrare än någonsin tidigare i vår historia”, sade president Stubb.

Efter besöket i riksdagen bjöd kungaparet på lunch för presidentparet på Kungliga slottet.

Möte med statsminister Kristersson och deltagande i företagsseminarium

På eftermiddagen förde president Stubb formella samtal med Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Presidenten och statsministern diskuterade bland annat stödet till Ukraina samt förberedelserna inför Natos toppmöte i Washington.

Vid president Stubbs och statsminister Kristerssons gemensamma presskonferens betonade presidenten att han under Nato-anslutningsprocessen upplevde att en ny fas hade inletts i relationerna mellan Finland och Sverige.

President Stubb, kung Carl XVI Gustaf och statsminister Kristersson deltog senare  i ett näringslivsfrämjande seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv, Näringslivets Centralförbund och Business Sweden. Seminariet handlade om att intensifiera de strategiska partnerskapen mellan det finländska och det svenska näringslivet.

Enligt president Stubb finns det en stark koppling mellan ekonomi och säkerhet, och Natomedlemskapet medför många nya möjligheter även för företag, vare sig det gäller infrastruktur eller investeringar i allmänhet. Presidenten påpekade också att Sverige är Finlands överlägset största handelspartner.

Republikens presidents maka Suzanne Innes-Stubb hade ett separat program utöver presidentparets gemensamma program. Tillsammans med drottning Silvia besökte hon Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet, Sven-Harrys Konstmuseum och Sätraskolan, en grundskola i Stockholm.

Dagen avslutas med att presidentparet deltog i en galamiddag som kungaparet stod värd för på Kungliga slottet.

Statsbesöket fortsatte i Göteborg

På onsdagsmorgonen den 24 april fortsatte presidentparets program tillsammans med kungaparet på Göteborgs universitet, där president Stubb talade om det världspolitiska läget och samtalade med studenter.

På eftermiddagen bjöd landshövdingen för Västra Götalands län Sten Tolgfors på lunch, varefter presidentparet och kungaparet besökte Göteborgs hamn. Från hamnen färdades de med båt till Älvsborgs amfibieregemente där de fick en förevisning av den svenska marinens verksamhet i kustnära zoner.

Vid en pressträff med finländska medier framhöll president Stubb att Göteborgs hamn är Nordens största hamn och därmed av stor betydelse även för Finlands försörjningsberedskap

Statsbesöket avslutades med en svarsmottagning som presidentparet gav på Göteborgs konstmuseum och en avskedsceremoni på Landvetter flygplats..

President Stubbs åtföljdes på statsbesöket av utrikesminister Elina Valtonen och undervisningsminister Anna-Maja Henriksson.

Detta var president Stubbs första statsbesök. Republikens tidigare president Sauli Niinistö avlade ett statsbesök i Sverige senast 2022. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte Finland förra gången 2015. Dessutom besökte de Finland 2017 tillsammans med de övriga nordiska statscheferna för att fira 100-årsjubileet av Finlands självständighet.

Republikens president Alexander Stubbs tal i Sveriges riksdag den 23 april 2024

Republikens president Alexander Stubbs tal vid galamiddagen i Stockholm den 23 april 2024 i samband med statsbesök i Sverige


Fler nyheter

Fler nyheter