Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puolisonsa Suzanne Innes-Stubb yhdessä Ruotsin kuningasperheen kanssa Tukholmassa 23. huhtikuuta 2024. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb valtiovierailulla Ruotsissa: ”Ruotsin ja Suomen hyväksi – yhdessä, nyt ja aina”


Tasavallan presidentti Alexander Stubb teki puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa valtiovierailun Ruotsiin 23.–24. huhtikuuta 2024.

”Olemme useimmiten samanlaisia, joskus vähän erilaisia, mutta aina erottamattomia. Tänään – enemmän kuin koskaan – pidämme yhtä. Ruotsin asia on meidän. Suomen asia on teidän,” presidentti Stubb sanoi puheessaan Ruotsin valtiopäivillä.

Vierailulla oli esillä Suomen ja Ruotsin yhteistyön tiivistäminen vallitsevassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa niin kahdenvälisesti kuin puolustusliitto Naton jäseninäkin. Lisäksi vierailulla painottui suomalaisten ja ruotsalaisten yritysten yhteistyön edistäminen maiden globaalin kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

Vierailu alkoi tiistaiaamuna valtiovierailuun kuuluvin seremonioin Kuninkaanlinnan sisäpihalla, jossa kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia ottivat presidenttiparin vastaan. Seremonioita oli seuraamassa myös ruotsinsuomalaisia lapsia.

Kuningasperheen tapaamisen jälkeen presidentti Stubb tapasi valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin. Keskustelujen jälkeen presidentti Stubb piti puheen valtiopäivien edustajille. Puheessaan presidentti Stubb nosti esille Suomen identiteetin pohjoismaisena hyvinvointiyhteiskuntana, jonka perusta kumpuaa vahvimmin Ruotsista. ”Meitä yhdistävät historia, kulttuuri ja arvot.”

Presidentti korosti Suomen ja Ruotsin olevan nyt uuden aikakauden kynnyksellä: ”Nato-jäsenyyden myötä olemme ottaneet lopullisen askeleen siihen läntiseen arvoyhteisöön, johon olemme mielestäni aina kuuluneet.”

”Yhteinen vastuumme Naton puolustuksesta Itämerellä, arktisella alueella ja Venäjän raja-alueella on suuri. Yhteiset suorituskykymme ilmassa, merellä ja maalla ovat olennainen osa Naton pelotetta. Kansalliset suorituskykymme yhdistettyinä Nato- ja EU-jäsenyyksiin sekä DCA-sopimukseen Yhdysvaltojen kanssa antavat meille historiallisesti katsottuna enemmän turvaa kuin mikään aiemmin,” sanoi presidentti Stubb.

Valtiopäivien puheen jälkeen presidenttipari osallistui kuningasparin isännöimälle lounaalle Kuninkaanlinnassa.

Tapaaminen pääministeri Kristerssonin kanssa ja osallistuminen yritysseminaariin

Iltapäivällä presidentti Stubb kävi viralliset keskustelut Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa. Keskusteluissa olivat esillä muun muassa tuki Ukrainalle sekä Naton Washingtonin huippukokouksen valmistelut.

Presidentti Stubbin ja pääministeri Kristerssonin yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentti korosti tunteneensa Nato-jäsenyysprosessin aikana uuden vaiheen alkaneen Suomen ja Ruotsin suhteissa.

Presidentti Stubb, kuningas Kaarle XVI Kustaa ja pääministeri Kristersson osallistuivat myös Svenskt Näringslivin, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Business Swedenin järjestämään yritysseminaariin, joka käsitteli Suomen ja Ruotsin elinkeinoelämän strategisten kumppanuuksien tiivistämistä.

Presidentti Stubbin mukaan talouden ja turvallisuuden välillä on vahva yhteys, ja Nato-jäsenyys tuo paljon uusia mahdollisuuksia myös yrityksille, olipa kyse sitten infrastruktuurista tai investoinneista yleensä. Lisäksi presidentti muistutti Ruotsin olevan Suomen ylivoimaisesti suurin kauppakumppani.

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubbilla oli Tukholmassa erillisohjelmaa presidenttiparin yhteisen ohjelman lisäksi. Innes-Stubb tutustui yhdessä kuningatar Silvian kanssa Kuninkaanlinnan Bernadotte-kirjastoon sekä vieraili Sven Harryn -taidemuseossa ja paikallisessa koulussa.

Päivän päätteeksi presidenttipari osallistui kuningasparin isännöimälle juhlaillalliselle Kuninkaanlinnassa.

Valtiovierailu jatkui Göteborgissa

Keskiviikkoaamuna 24. huhtikuuta presidenttiparin ohjelma jatkui yhdessä kuningasparin kanssa Göteborgin yliopistossa, jossa presidentti Stubb puhui maailmanpoliittisesta tilanteesta ja keskusteli opiskelijoiden kanssa.

Iltapäivällä ohjelmassa oli Länsi-Götanmaan läänin maaherra Sten Tolgforsin isännöimä työlounas, jonka jälkeen presidenttipari ja kuningaspari tutustuvat Göteborgin satamaan sekä Ruotsin rannikkojoukkojen toimintaan Älvsborgin varuskunnassa.

Tapaamisessa suomalaisen median kanssa presidentti Stubb nosti esille Göteborgin sataman merkityksen Suomenkin huoltovarmuudelle Pohjoismaiden suurimpana satamana.

Valtiovierailu päättyi presidenttiparin isännöimään kiitosvastaanottoon Göteborgin taidemuseossa ja jäähyväisseremonioihin lentokentällä.

Presidentti Stubbin valtiovierailuseurueeseen kuuluivat myös ulkoministeri Elina Valtonen ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Kyseessä oli presidentti Stubbin ensimmäinen valtiovierailu. Edellinen tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki valtiovierailun Ruotsiin viimeksi vuonna 2022. Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia olivat valtiovierailulla Suomessa edellisen kerran vuonna 2015. Lisäksi he vierailivat Suomessa vuonna 2017 yhdessä muiden Pohjoismaiden valtionpäämiesten kanssa Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi.


Lisää uutisia

Lisää uutisia