Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin puhe diplomaattikunnalle 1.3.2024


Arvoisat suurlähettiläät ja diplomaattikunnan edustajat

Kiitän teitä suurlähettiläs Buljević diplomaattikunnan vanhimpana lausumistanne kauniista sanoista.

Haluan myös kiittää lämpimistä onnitteluista, joita niin monet, itse asiassa kaikki teistä ovat minulle lähettäneet ympäri maailmaa tultuani valituksi Suomen tasavallan 13. presidentiksi.

Entisenä ulkoministerinä – ja virkamiehenä, enemmän tai vähemmän wannabe-diplomaattina – osaan arvostaa diplomaattikunnan tekemää arvokasta työtä. Tiedän myös, kuinka intohimoisesti ihmiset tällä alalla suhtautuvat työhönsä ja siihen palvelukseen, jota teette maidenne hyväksi.

Odotan siis innolla, että pääsen tekemään yhteistyötä kanssanne tulevina vuosina.

***

Kuten eduskunnassa pitämässäni puheessa sanoin, kylmän sodan jälkeinen aika on nyt melko pitkälti päättynyt. Se päättyi Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan. Elämme nyt monella tapaa sukupolvemme 1918-, 1945- ja 1989-hetkeä.

Mielestäni epäonnistuimme ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Kansainliitto oli hyvä ajatus, mutta se ei ollut riittävän vahva. Toisen maailmansodan jälkeen onnistuimme paremmin, YK ylläpiti rauhaa, uutta maailmansotaa ei syttynyt. Kylmän sodan jälkeen monet meistä uskoivat tuon ajan historiassa päättyneen. Mutta todellisuudessa näin ei käynyt. Meidän tehtävänämme on onnistua tällä kertaa.

Jos tarkastellaan kokonaiskuvaa, näkisin, että ensimmäisen maailmansodan oli määrä tappaa imperialismi. Toinen maailmansota tappoi fasismin. Kylmä sota tappoi kommunismin. Nyt Venäjä yrittää tappaa liberalismin. Ukraina taistelee kaikkien meidän liberaaliin demokratiaan uskovien puolesta. Meidän on tuettava Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen, ja sen me myös teemme.

Elämme rauhattomuuden ja epäjärjestyksen aikakautta. Konfliktit ovat lisääntymässä, kuten näemme tällä hetkellä esimerkiksi Israelissa ja Gazassa. Elämme ajanjaksoa, jolloin ymmärrämme, että maailma on murroksessa, mutta emme vielä tarkkaan tiedä, mihin se johtaa. Uuden maailmanjärjestyksen vakiintumiseen menee aikaa. 

Ne asiat, joiden piti tuoda meidät yhteen – vapaa liikkuminen, kauppa, teknologia, energia, informaatio ja valuutta – repivät meitä nyt irralleen.

Tämän seurauksena katsomme mielestäni maisemaa, joka muodostuu lähinnä kolmesta eri tekijästä, jota ovat yhteistyö, kilpailu ja konfliktit. Tulen tekemään presidenttinä parhaani varmistaakseni, että konfliktit kääntyvät kilpailuksi ja että kilpailun kautta tarjoutuu aitoja mahdollisuuksia yhteistyölle.

***

Yhdistyneillä kansakunnilla tulee olemaan merkittävä rooli kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden takaajana myös uudessa globaalissa tilanteessa. YK:ta tulisikin uudistaa ja vahvistaa.

Suomi toimii läntisten instituutioiden, Euroopan unionin ja Naton, aktiivisena jäsenenä. Suomen presidenttinä puolustan demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota kaikissa tilanteissa. Tämän polun tulee säilyä aitona vaihtoehtona kaikille halukkaille niin Euroopan naapurustossa kuin maailmanlaajuisestikin.

Suomi pyrkii yhteistyöhön myös sellaisten maiden kanssa, jotka eivät ole asioista täysin samaa mieltä kanssamme. Myös tässä kumppanuuden perustana tulisi olla keskinäinen kunnioitus ja yhteiset edut, niin kansallisella tasolla kuin globaaliin toimintaympäristöön liittyvissä asioissa.

***

Diplomaattikunta vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, miltä kansainvälisten suhteiden tulevaisuus näyttää. Toivotan teille menestystä vaativassa ja tärkeässä työssänne.

Odotamme vaimoni kanssa innolla yhteistyötä teidän kaikkien kanssa.


Lisää uutisia

Lisää uutisia