Puheen alkuperäinen kieli on englanti. Muutosvarauksin.
Arvoisat suurlähettiläät, hyvät naiset ja herrat
Vuosi on kulunut siitä, kun edellisen kerran tapasimme näissä merkeissä. Sen jälkeen maailmanpolitiikassa on tapahtunut paljon. Myös diplomaattikunnassa on tapahtunut muutoksia. Toivotan vielä kerran lämpimästi tervetulleiksi uudet suurlähettiläät, jotka ovat vasta aloittaneet tehtävässään Suomessa.
Kuluneen vuoden aikana minulla on ollut etuoikeus rakentaa suhteita Suomen ja monen täällä tänään edustettuna olevan maan välillä. Vierailut lähelle ja kauas – kaukaisimpana Kiinaan – ovat olleet palkitsevia. Minulla on myös ollut ilo vaihtaa näkemyksiä useiden teidän edustamienne maiden päämiesten kanssa kansainvälisissä huippukokouksissa.
Presidenttinä olen pyrkinyt noudattamaan periaatetta, että meidän on tehtävä yhteistyötä kaikkien kanssa yhteisten ongelmiemme ratkaisemiseksi. Myös niiden kanssa, joiden kanssa olemme eri mieltä. Siksi puhumme arvopohjaisesta realismista.
Tämä periaate on osoittautunut toimivaksi. Jokainen tapaaminen, jokainen neuvottelu, jokainen yksityinen keskustelu on ollut tärkeä. Jokainen niistä on auttanut lisäämään ymmärrystä toisistamme.
Hyvät suurlähettiläät
Kansainvälisillä foorumeilla on selvää, että Suomen huomio on kohdistunut Venäjän laittoman hyökkäyssodan päättämiseen Ukrainassa. Ukraina haluaa rauhaa, Eurooppa haluaa rauhaa, Yhdysvallat haluaa rauhaa. Odotamme yhä, että myös Venäjä osoittaisi vakavasti haluavansa rauhaa.
Ennen kaikkea meidän on saatava taistelut taukoamaan. Tämä edellyttää tulitaukoa ilman ehtoja. Vasta sen jälkeen voidaan aloittaa vakavat ja todennettavissa olevat neuvottelut rauhansopimuksesta.
Rauhan saavuttaminen ei koskaan ole helppoa. Siihen tarvitaan myös kansainvälisen yhteisön tukea. Tukea rauhalle, tukea kansainväliselle oikeudelle, tukea YK:n peruskirjan periaatteille.
Nämä periaatteet ovat yhtä tärkeitä kaikkialla maailmassa. Gazassa, Sudanissa. Pienemmissä konflikteissa, täysimittaisissa sodissa.
Viime aikoina olemme nähneet sääntöihin perustuvan järjestyksen muuttuvan suurvaltojen väliseksi kilpailuksi myös taloudessa. Geotaloudesta on tullut osa kansainvälistä ympäristöämme.
Ulkopolitiikka ei koskaan ole staattista. Paluuta entiseen ei ole. Suomen kanta osana Euroopan unionia on selvä: vapaa kauppa on kaikkien etu. Meidän on pysyttävä rauhallisina maailman myllerryksessä, ja meidän on jatkettava vuoropuhelua.
Arvoisat suurlähettiläät
Kulunut vuosi on jälleen kerran osoittanut diplomatian merkityksen sen monissa muodoissa. Suomessa saunadiplomatia on vakiintunut käsite, mutta nyt se on saanut aivan uuden merkityksen. Ensimmäistä kertaa näemme Eurovision laulukilpailun lavalla suomalaisen saunan – Ruotsin esityksessä.
Golfdiplomatia on kokonaan toinen diplomatian muoto, mutta varmasti monille teistä tuttu. Kuten tiedätte, olen itsekin pelannut jonkin verran. Isäni sanoi joskus, että vaikkei minusta tulisikaan ammattigolfaajaa, golfista olisi minulle hyötyä myöhemmin elämässäni. Myönnän, etten ottanut hänen sanojaan todesta. Enpä olisi arvannut, että hän oli oikeassa.
Diplomatiaa on monenlaista, aikaan ja paikkaan katsomatta. Mutta tärkeintä on suhteiden rakentaminen. Luottamuksen rakentaminen. Perinteiset menetelmät, kuten vierailut, puhelut ja kokoukset, ovat nekin edelleen tarpeen.
Kannustan teitä, arvoisat suurlähettiläät, jatkamaan vuoropuhelua. Tutustukaa Suomen poliittiseen johtoon, liike-elämään ja yhteiskuntaan. Jokainen kohtaaminen lisää ymmärrystä toisistamme, ja sitä me nykyään tarvitsemme.
Kiitos.