Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Naton pääsihteeri Suomessa – Presidentti Stubb: Suomi on turvallisuuden tuottaja, ei kuluttaja


Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vieraili Suomessa 5.–6. kesäkuuta 2024. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Presidentti Stubb ja pääsihteeri Stoltenberg tapasivat keskiviikkona 5. kesäkuuta presidentin virka-asunnolla Munkkiniemessä. Keskustelunaiheina olivat turvallisuus- ja puolustuspoliittiset kysymykset, Ukrainan tilanne sekä Naton tuleva huippukokous Washingtonissa heinäkuussa. Keskustelujen jälkeen presidentti Stubb isännöi illallisen.

Suomi on luotettava liittolainen

Torstaina 6. kesäkuuta presidentti Stubb ja pääsihteeri Stoltenberg vierailivat pääesikunnassa, jossa he tapasivat muun muassa Puolustusvoimain komentajan, kenraali Janne Jaakkolan.

”Näemme Suomen ennen kaikkea turvallisuuden tuottajana, emme turvallisuuden kuluttajana. Haluamme olla hyvin luotettava liittolainen”, presidentti Stubb sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Presidentinlinnassa. ”Teemme osamme liittokunnan puolustamisen eteen lähestymällä sitä 360 asteen periaatteen mukaisesti. Katsomme siis paitsi itään, myös länteen, etelään ja pohjoiseen.”

Presidentti Stubb totesi, että uutena jäsenvaltiona Suomella on paljon opittavaa, mutta ensimmäisen vuoden aikana asiat ovat sujuneet suunnittelu, operaatioiden, komentorakenteen ja koulutuksen suhteen hyvin.

Presidentti Stubb kiitti pääsihteeri Stoltenbergiä tämän roolista Suomen Nato-jäsenyysprosessissa. ”Meille merkitsi kansakuntana paljon, että Naton pääsihteerinä oli pohjoismaalainen, joka ymmärsi mistä Suomen puolustuksessa ja puolustuskyvyssä oli kyse.”

Presidentinlinnassa ohjelmassa oli lisäksi presidentti Stubbin isännöimä työlounas, johon osallistuivat pääsihteeri Stoltenberg, ulkoministeri Elina Valtonen, puolustusministeri Antti Häkkänen ja Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jaakkola.

Lounaan jälkeen presidentti ja pääsihteeri osallistuivat Suomen Atlantti-Seuran järjestämään keskustelutilaisuuteen aiheesta Nato 75 vuotta ja Suomen ensimmäinen vuosi liittokunnan jäsenenä.

Presidentti Stubb tapasi pääsihteeri Stoltenbergin edellisen kerran Brysselissä huhtikuussa 2024.

Videotallenne: Presidentti Stubbin ja pääsihteeri Stoltenbergin yhteinen lehdistötilaisuus

Videotallenne: Suomen Atlantti-Seuran järjestämä keskustelutilaisuus aiheesta Nato 75 vuotta ja Suomen ensimmäinen vuosi liittokunnan jäsenenä


Lisää uutisia

Lisää uutisia