Presidentti Stubb demokratiahuippukokouksessa: ”Teknologiaa on opittava käyttämään kaikkien hyödyksi ja vapauden puolesta”


Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistui kolmatta kertaa järjestettyyn virtuaaliseen demokratiahuippukokoukseen keskiviikkona 20. maaliskuuta 2024. Kokousta isännöi tänä vuonna Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol ja sen teemana on ”Demokratia tuleville sukupolville”.

Presidentti Stubb käytti puheenvuoron teknologiaa, vaaleja ja mis-/disinformaatiota käsittelevässä istunnossa. Puheenvuorossaan hän totesi, että siinä missä kylmän sodan jälkeen uskottiin, että demokratia leviää maailmalla nopeasti ja teknologia voi tukea sitä prosessia, nykyaikana nähdään myös paljon haasteita.

”Kylmä todellisuus on kuitenkin se, että teknologiaa voidaan käyttää myös pahoihin tarkoituksiin. Sitä voidaan käyttää valvontaan ja diktatuurin ylläpitämiseen, minkä näimme erityisesti COVID-aikana. Siksi minusta on erittäin tärkeää, että demokratioina me opimme käyttämään teknologiaa kaikkien hyödyksi ja vapauden puolesta.”

Toinen presidentti Stubbin huomioista oli, että demokratian mukautumisessa uuteen maailmaan on haasteita.

Psykologi Daniel Kahnemania mukaillen presidentti totesi, että demokraattiset prosessit ovat olemukseltaan hitaita, reflektiivisiä ja sisältävät kompromisseja, toisin kuin nopea reaktiivinen ja tunnepitoinen ajattelutapa. ”Meidän on sopeuduttava uuteen maailmaan. Jos meillä ei ole perusymmärrystä tosiasioista ja informaatiosta, emme voi käydä demokraattista keskustelua. Näemme tämän haasteen monissa demokratioissamme.”

Puheenvuoronsa lopuksi presidentti Stubb ehdotti yhteisiä suosituksia, joiden pohjalta demokratian ja teknologian välistä yhteyttä kehitettäisiin.

”Voisi olla hyvä koota mietintö tai tehtävälista, jossa teknologian, disinformaation ja misinformaation ongelmia tarkastellaan millaisia ratkaisuja meillä voisi ongelmiin olla.”

”Suoraan sanottuna demokratia on edelleen paras tapa ja paras hallintotapa niin kauan, kuin se on vapaa, yhdenvertainen ja tukee oikeudenmukaisuutta.”


Lisää uutisia

Lisää uutisia