Presidentti Stubb Naton huippukokoukseen Washington D.C:hen


Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 41/2024
2.7.2024

Tasavallan presidentti Alexander Stubb osallistuu Naton huippukokoukseen 9.–11. heinäkuuta 2024 Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa.

Huippukokouksen pääaiheita ovat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistaminen, Ukrainalle annettava vahva tuki, Ukrainan ja Naton suhteen tiivistäminen sekä yhteistyö Naton kumppanien kanssa. Suomen tavoitteena on, että Washingtonin kokouksessa tehdyt päätökset muodostavat sillan Ukrainan Nato-jäsenyyden toteutumiselle. Suomi pitää tärkeänä, että kokous vahvistaa myös Naton kumppanuussuhteita sekä Euroopan unionin että Aasian ja Tyynenmeren maiden kanssa. Nato juhlii huippukokouksessa 75-vuotista taivaltaan.

Huippukokouksen ohjelmassa on Naton jäsenmaista koostuvan Pohjois-Atlantin neuvoston valtionjohtajien kokouksen lisäksi Nato–Ukraina-neuvoston kokous valtionjohtajien tasolla, kokous EU:n ja Naton indopasifisten kumppaneiden Australian, Etelä-Korean, Japanin ja Uuden-Seelannin kanssa sekä Naton 75-vuotisjuhlatilaisuus. Liittolaismaiden valtionjohtajat tapaavat Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin illallisella keskiviikkona 10. heinäkuuta Valkoisessa talossa. Presidentti Stubbilla on huippukokouksen aikana myös useita kahdenvälisiä tapaamisia. Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb osallistuu kokouksen puoliso- ja iltaohjelmaan.

Presidentti Stubbin johtamassa delegaatiossa huippukokoukseen osallistuvat myös ulkoministeri Elina Valtonen ja puolustusministeri Antti Häkkänen. Ulkoministerit tapaavat Naton kumppanimaita Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin isännöimällä illallisella. Puolustusministerit osallistuvat Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austinin isännöimälle illalliselle. Myös ulkoministeri Valtosella ja puolustusministeri Häkkäsellä on huippukokouksen aikana kahdenvälisiä tapaamisia.

Washingtonissa järjestettävä huippukokous on Suomelle Naton jäsenmaana toinen Suomen osallistuttua viime kesänä kokoukseen Vilnassa Liettuassa.

Lisätietoja:

  • viestintäpäällikkö Mari-Kaisa Brander, p. 0295 226 373, tasavallan presidentin kanslia
  • yksikönpäällikkö Minna Laajava, p. 0295 350 128, ulkoministeriö
  • osastopäällikkö, ylijohtaja Janne Kuusela, p. 0295 140 300, puolustusministeriö


Lisää uutisia

Lisää uutisia