Tasavallan presidentti Alexander Stubb tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin keskiviikkona 3. huhtikuuta 2024 Kiovassa. Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb vahvisti Kiovassa Suomen tuen Ukrainalle seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi


Tasavallan presidentti Alexander Stubb vieraili Ukrainassa ja tapasi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin keskiviikkona 3. huhtikuuta 2024. Vierailulle osallistui myös eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho.

Vierailun aikana presidentit allekirjoittivat sopimuksen Suomen ja Ukrainan kahdenvälisestä turvallisuusyhteistyöstä. Presidentti Stubb kertoi myös Suomen tehneen päätöksen 23. puolutustustarvikeapupaketista Ukrainalle. Näillä päätöksillä Suomi osoittaa tukeaan Ukrainalle niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä.

Presidentti Stubb ja presidentti Zelenskyi keskustelivat tapaamisessaan muun muassa ajankohtaisesta tilanteesta Venäjän yli kaksi vuotta sitten käynnistämässä hyökkäyssodassa, Suomen tuesta Ukrainalle, Ukrainan pyrkimyksistä oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan aikaansaamiseksi, sekä Ukrainan euroatlanttisesta tulevaisuudesta. 

”Minun ajatuksissani Ukraina on eurooppalainen, eikä mikään voi sitä estää. Nyt tulee varmistaa, että teemme oikeita pitkän tähtäimen toimia, jotta tämä varmistetaan ja tilanteesta tulee pysyvä”, presidentti totesi. 

Tapaamisen jälkeen presidentit allekirjoittivat sopimuksen turvallisuusyhteistyöstä ja pitkäaikaisesta tuesta Suomen ja Ukrainan välillä. Kymmenvuotinen sopimus on osoitus Suomen pitkän aikavälin sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen. Se käsittää useita sektoreita, mukaan lukien poliittisen tuen, tuen Ukrainan puolustukselle ja turvallisuudelle sekä Ukrainan uudistusten ja jälleenrakennuksen tukemisen.

Viime kesän Nato-huippukokouksen yhteydessä Pohjoismaat antoivat yhteisen julistuksen, jossa sitouduttiin tukemaan Ukrainaa ja sen turvallisuutta pitkällä aikavälillä pohjautuen G7-maiden aiemmin antamaan yhteisjulistukseen. Suomi on kahdeksas Ukrainan kanssa kahdenvälisen turvallisuussopimuksen solminut maa.

23. puolustusapupaketti vastaa Ukrainan kriittisiin tarpeisiin

Presidentti Stubb kertoi Kiovassa myös Suomen päätöksestä lähettää Ukrainaan 23. puolustustarvikeapupaketin, jonka arvo on 188 miljoonaa euroa. Paketti vastaa Ukrainan kriittisiin tarpeisiin ja sisältää muun muassa materiaalia ilmapuolustukseen ja raskaita ammuksia.

”Ja tuki tulee varmasti jatkumaan. Me suomalaiset emme halua niinkään vain puhua, vaan sen sijaan ennemminkin toimia. Tämä paketti varmistaa niiden lyhyen aikavälin tarpeiden ja toiveiden toteutumisen, joita presidentti Zelenskyi on meille ilmaissut”, presidentti Stubb sanoi yhteisessä lehdistötilaisuudessa. 

Presidentti Stubb totesi suomalaiselle medialle, että piti tärkeänä matkustamista Ukrainaan heti kautensa ensimmäisten viikkojen aikana. Matkan yhtenä tarkoituksena oli saada ajankohtaista tietoa sodan tilanteesta. ”Tämä on kuitenkin se sota, joka vaikuttaa meidän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaamme kaikista keskeisimmin.” 

”Toinen syy tietysti oli tuen osoitus, se on itsestäänselvää kaikille ukrainalaisille, että Suomi tukee Ukrainaa niin kauan kuin on tarvetta”. 

Vierailut Hostomelin lentokentällä ja yliopistolla

Ennen presidentti Zelenskyin tapaamista presidentti Stubb ja puhemies Halla-aho vierailivat Hostomelin lentokentällä, missä Ukraina saavutti sodan kulkuun merkittävästi vaikuttanutta taistelumenestystä Venäjän hyökkäyksen alkaessa. Lentokenttää puolustaneet sotilaat kertoivat presidentille kokemuksiaan.

Presidentti Stubb laski myös seppeleen sodassa kaatuneiden ukrainalaisten sotilaiden muistolle Kiovassa sijaitsevalle muistoseinälle.

Iltapäivällä presidentti ja puhemies tapasivat Ukrainan parlamentin puhemies Ruslan Stefantšukin, varapuhemies Olena Kondratjukin ja parlamentin Suomi-ystävyysryhmän jäseniä. Presidentti totesi, että kysessä on mahdollisesti ensimmäinen kerta, kun Suomen tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies tekevät yhteisen ulkomaanvierailun. Tällä on tarkoitus lähettää viesti siitä, että Ukrainan tukeminen kuuluu Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin prioriteetteihin, ja tästä vallitsee laaja yhteisymmärrys.

Vierailun päätteeksi ohjelmassa oli tapaaminen ja keskustelu opiskelijoiden kanssa Taras Ševtšenkon yliopistolla. Presidentti alusti tilaisuutta otsikolla ”the New World Disorder”. Keskustelussa opiskelijoiden kanssa esiin nousivat muun muassa Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan eurooppalainen tulevaisuus, globaaliin geopoliittiseen tilanteeseen liittyvät kehityskulut ja kansainvälisten instituutioiden tulevaisuus.

Edellisen presidenttitason vierailun Suomesta Ukrainaan teki presidentti Sauli Niinistö tammikuussa 2023.


Lisää uutisia

Lisää uutisia