Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin puhe diplomaattipäivällisillä Presidentinlinnassa 16.5.2024


Arvoisat suurlähettiläät, hyvät naiset ja herrat 

Suzannella ja minulla on ilo toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi Presidentinlinnaan tänä iltana.

***

Perinteinen diplomatia on nykyään tärkeämpää kuin koskaan kylmän sodan päättymisen jälkeen. Kuten totesin maaliskuussa pitämässäni virkaanastujaispuheessa, elämme rauhattomuuden ja epäjärjestyksen maailmassa, jossa kansainvälisiä instituutiota ja sääntöjä haastetaan päivittäin.

Kymmen vuotta sitten asiat näyttivät erilaisilta. Monenvälisyys toimi ja tuotti konkreettisia tuloksia, kuten Pariisin ilmastosopimuksen vuonna 2015. Tietotekniikan kehitys näytti helpottavan työtämme. Sosiaalista mediaa pidettiin edelleen pääasiassa hyvän välineenä, joka mahdollisti tehokkaan viestinnän ja ihmisten yhdistämisen.

Jotkut jopa kyseenalaistivat diplomatian arvon maailmassa, jossa keskinäiset yhteydet tuntuivat niin luonnollisilta. Monet maat siirsivät resursseja perinteisestä turvallisuuspolitiikasta elinkeinoelämän ja kaupan edistämiseen.

***

Kaikki ei kuitenkaan mennyt niin kuin piti. Nykyään monenväliseen järjestelmään kohdistuu yhä enemmän paineita. On selvää, että järjestelmän on muututtava ja tultava tasapuolisemmaksi. Myös teknologian kehitys on osoittanut synkemmän puolensa. Olemme nähneet vasta välähdyksen siitä, mihin disinformaatio, vaalihäirintä sekä uusiin teknologioihin kohdistuvat haasteet voivat johtaa.  

Suurin muutos on kuitenkin geopolitiikan paluu. Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan toi sodan takaisin Euroopan maaperälle. Suomelle Ukraina on, ja tulee jatkossakin olemaan, ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme prioriteetti. Emme voi sallia YK:n peruskirjan vastaisia vakavia rikkomuksia. Emme voi antaa Venäjän vetää uusia rajoja voimakeinoin. 

Samaan aikaan jännitteet ovat kasvaneet muuallakin maailmassa. Israelin ja Hamasin välinen sota uhkaa laajentua Lähi-idässä. Afrikassa olemme saaneet todistaa useita vallankaappauksia ja konflikteja, jotka aiheuttavat valtavaa inhimillistä kärsimystä. Yksi esimerkki näistä on Sudanissa käynnissä oleva sota.

Geopolitiikan paluu merkitsee myös diplomatian paluuta. Kukaan ei enää kyseenalaista työnne arvoa. Sotia ja konflikteja käydään taistelukentillä, mutta ne ratkaistaan diplomaattisin keinoin. Tämän päivän diplomaattien ei tule olla vain historian sivustakatsojia. Asemapaikastanne riippumatta, kotimaahanne katsomatta, tehtävänne on aktiivisesti edistää ymmärrystä ja luoda ratkaisuja. 

***

Suomi on valmis käymään rakentavaa vuoropuhelua teistä jokaisen kanssa. Ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme perustuu arvopohjaiseen realismiin. Pidämme kiinni keskeisistä arvoistamme, mutta yhteistä etua koskevissa asioissa olemme valmiita tekemään yhteistyötä myös niiden kanssa, jotka eivät ehkä jaa arvojamme. Pyrimme vahvistamaan kansainvälistä sääntöihin perustuvaa järjestelmää. Samalla panostamme sekä omaan kansalliseen turvallisuuteemme että liittolaistemme turvallisuuteen. 

Monet teistä ovat olleet Suomessa jo vuosia. Te tunnette meidät. Sanomme, mitä tarkoitamme ja teemme, mitä sanomme. Voitte luottaa meihin. 

Haluan rohkaista teitä paitsi raportoimaan Suomen tapahtumista, myös aktiivisesti rakentamaan vuoropuhelua ja yhteistyötä eri tahojen kanssa, oli kyse sitten valtionhallinnosta, elinkeinoelämästä tai kansalaisyhteiskunnasta. Etsikää mahdollisia synergioita ja miettikää, mitä voisimme yhdessä tehdä maailmanlaajuisen yhteisön hyväksi.

Me teemme jo paljon. Te teette paljon. Mutta voimme tehdä vielä enemmän. Ovemme ovat aina avoinna teille. Kuten varmasti ovat erinomaisen ministerimme, Elina Valtosen, johtaman ulkoministeriönkin ovet.

Tämä ilta tarjoaa meille mahdollisuuden vaihtaa näkemyksiä ja ajatuksia – ja tutustua toisiimme. Hyödynnetään yhdessä tämä tilaisuus. 

Kiitos.


Lisää uutisia

Lisää uutisia