Puheen alkuperäinen kieli on englanti
Muutosvarauksin
Arvoisat suurlähettiläät, hyvät naiset ja herrat
Nykyään monenväliset instituutiot ovat haasteiden ja paineiden kohteena. Ulkosuhteet ovat yhä enemmän transaktioihin perustuvia ja epävakaita. Kansainvälisen oikeuden säännöt ovat koetuksella ja ne kyseenalaistetaan.
Olen usein sanonut, että maailmaa muovaavat kolme valtapiiriä: globaali länsi, globaali itä ja globaali etelä. Näiden vuorovaikutus määrää uuden maailmanjärjestyksen muodon.
Laajasti ottaen globaali länsi haluaa säilyttää nykyisen maailmanjärjestyksen, jonka instituutiot se on rakentanut ja jonka säännöt se on laatinut. Sen on kuitenkin ymmärrettävä, että länsimaisen ylivallan aikakausi on ohi.
Globaali itä haastaa usein nykyisiä instituutioita ja sääntöjä. Se ajaa maailmanjärjestystä, joka vastaa paremmin sen etuja ja mieltymyksiä.
Globaali etelä on tietenkin yksinkertaistettu käsite, koska se on hyvin monimuotoinen. Se koostuu noin 125 maasta Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.
Teesini on, että maailmanjärjestyksen suunnan määrää globaali etelä. Maailman ollessa myllerryksessä sillä on mahdollisuus hyödyntää vaikutusvaltaansa.
Lännen osalta olen ehdottanut, että meidän on omaksuttava niin sanottu arvopohjainen realismi.
Meidän on nojauduttava meille tärkeisiin arvoihin, kuten demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Samalla meidän on hyväksyttävä se tosiasia, että vallan tasapaino on muuttumassa.
Meidän on hahmoteltava globaalia järjestelmää, jossa kansainväliset normit eivät ole vain etelän hyväksymiä, vaan myös sen luomia.
***
Aikamme suuret haasteet eivät tunne rajoja: ilmastonmuutos, konfliktit, muuttoliike, teknologinen murros, köyhyys. Mikään maa ei voi ratkaista näitä yksin. Tarvitsemme vahvoja kansainvälisiä instituutioita, joiden on vastattava nykypäivän todellisuutta.
Yhdistyneet kansakunnat luo perustan sääntöjen, ei voiman hallitsemalle järjestykselle. YK:n toimielimet, erityisesti turvallisuusneuvosto, ovat kuitenkin kiireellisen uudistuksen tarpeessa. Nykyinen rakenne ei enää vastaa voimasuhteita maailmassa.
Esitin viime syyskuussa YK:n yleiskokouksessa turvallisuusneuvoston uudistamista. Ensinnäkin neuvoston jäsenmäärää olisi lisättävä. Toiseksi aikansa elänyt veto-oikeus olisi lakkautettava. Kolmanneksi olisi jäädytettävä niiden maiden äänioikeus, jotka rikkovat räikeästi YK:n peruskirjaa.
Afrikka olisi jo aikoja sitten ansainnut pysyvän edustuksen YK:n turvallisuusneuvostossa. Uudistetussa neuvostossa olisi oltava kaksi pysyvää jäsentä Afrikasta sekä uusia pysyviä jäseniä Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Turvallisuusneuvoston uudistaminen on tärkeää, mutta se ei yksinään riitä. Koko YK-järjestelmä on ennennäkemättömän talouskriisin edessä, ja sen on mukauduttava vallitsevaan tilanteeseen.
Kiitän pääsihteeriä hänen aloitteestaan tehostaa YK:n toimintaa. Kannustan Nairobissa toimivia YK:n johtajia tarttumaan haasteeseen. Tavoitteenamme ei pitäisi olla vain YK:n hallinnon keventäminen, vaan YK:n vahvistaminen.
***
YK:n toimisto Nairobissa on ainutlaatuinen. Se on ainoa YK:n päämaja eteläisellä pallonpuoliskolla. Työnne kestävämmän maailman puolesta on äärimmäisen tärkeää. Olen iloinen siitä, että YK:n keskus Nairobissa kasvaa ja sen merkitys vahvistuu. Tavallaan tämä heijastaa myös muuttuvaa globaalia valtatasapainoa.
Suomi on YK:n ympäristöohjelma UNEPin ja YK:n asuinyhdyskuntaohjelma UN-Habitatin vankka tukija. UNEPin toimet ilmastonmuutoksen, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen sekä saastumisen torjumiseksi ovat ratkaisevan tärkeitä.
UN-Habitat tekee arvokasta työtä kaupungistumisen haasteiden ratkaisemiseksi. Suomella on ilo olla YK-Habitatin pitkäaikainen kumppani näiden tavoitteiden edistämisessä.
***
Suomi on usein ollut tienristeyksessä. Rauhaa rakastavana kansakuntana olemme kuitenkin valinneet yhteistyön ja vuoropuhelun tien.
Ymmärrämme instituutioiden arvon. Olemme omakohtaisesti nähneet, miten ne parhaimmillaan toimivat maamme ja kansalaistemme hyväksi.
Tulevaisuus ei muovaudu itsestään. Se muovautuu valinnoistamme ja kyvystämme toimia yhdessä.