Tasavallan presidentti Alexander Stubb, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau Washington D.C:ssä 10.7.2024. Kuva: Emmi Syrjäniemi/Tasavallan presidentin kanslia

Suomi, Yhdysvallat ja Kanada tiivistävät jäänmurtajayhteistyötään


Tasavallan presidentin kanslia
Tiedote 42/2024
11.7.2024

Tasavallan presidentti Alexander Stubb, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau antoivat jäänmurtajayhteistyötä koskevan julkilausuman Washington D.C:ssä Yhdysvalloissa torstaina 11. heinäkuuta 2024.

Julkilausumassa Suomi, Yhdysvallat ja Kanada sitoutuvat syventämään yhteistyötään huippuluokan jäänmurtajien rakentamisessa. Maat perustavat ryhmän, joka mahdollistaa jäänmurtajien kysynnän ohjautumisen osallistuvien maiden telakoille kaikkia osapuolia hyödyttäen.

ICE Pact -nimellä kulkeva yhteistyö antaa Suomelle mahdollisuuden tuoda arktista osaamistaan transatlanttiseen yhteistyöhön. Suomi on meriteollisuudessa ja etenkin jääolosuhteissa toimivan kaluston saralla kokoaan suurempi osaaja.

Kumppanuus tarjoaa toteutuessaan uusia mahdollisuuksia elinkeinoelämälle ja teollisuudelle. Se avaa suomalaisille järjestelmä- ja komponenttitoimittajille markkinoita myös Yhdysvalloissa ja Kanadassa rakennettaviin aluksiin sekä telakoiden modernisointiin.

Julkilausumassa maat tunnustavat arktisen alueen merkityksen taloudelle, ilmastolle ja kansalliselle turvallisuudelle. Kumppanuuden tarkoituksena on ylläpitää kansainvälisiä sääntöjä ja standardeja rauhan ja vakauden säilyttämiseksi arktisilla alueilla.

Aloite avaa Suomelle uudenlaisen aseman Pohjois-Amerikan kriittisen infrastruktuurin hankintaketjussa. Jäänmurtajayhteistyö syventää entisestään Suomen laaja-alaisia suhteita kahden keskeisen liittolaisen ja strategisen kumppanin kanssa.

Julkilausuma on luonteeltaan taloudellisesti ja juridisesti sitoumukseton. Seuraavaksi yhteistyökumppanit aloittavat neuvottelut toimeenpanosuunnitelmasta, joka on tarkoitus laatia seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Lisätietoja:

  • Lauri Tierala, kansliapäällikkö, tasavallan presidentin kanslia, lauri.tierala@tpk.fi, +358 295 226 244
  • Petri Peltonen, alivaltiosihteeri, työ- ja elinkeinoministeriö, petri.peltonen@gov.fi, +358 506 2663
  • Jari Sinkari, osastopäällikkö, Amerikan ja Aasian osasto, ulkoministeriö, jari.sinkari@gov.fi, +358 295 350 083
  • Petri Hakkarainen, osastopäällikkö, poliittinen osasto, ulkoministeriö, petri.hakkarainen@gov.fi, +358 295 351 130

Lisää uutisia

Lisää uutisia