Kuva: Roni Rekomaa/Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Stubb virkaanastujaispuheessaan: Lupaan taistella sen puolesta, että Suomi on jatkossakin hyvä maa – maailman paras maa meille suomalaisille 


Suomen 13. tasavallan presidentti, Alexander Stubb, antoi eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen ryhtyessään toimeensa perjantaina 1. maaliskuuta 2024.

Virkaanastujaispuheessaan presidentti Stubb sanoi, että Suomi on kokoaan suurempi toimija maailmassa: ”Pystymme esimerkillämme ja toimintatavallamme vaikuttamaan siihen, millaiseksi uusi maailmanjärjestys muovautuu”, presidentti Stubb sanoi virkaanastujaispuheessaan eduskunnassa. ”Olemme luotettava kumppani kaikkiin ilmansuuntiin, mutta asetamme arvomme ja intressimme aina etusijalle. Ja se tapahtuu parhaiten aktiivisella ja rakentavalla osallistumisella kansainvälisillä areenoilla.”

Presidentti Stubb totesi puheessaan, että kylmän sodan jälkeinen aikakausi on ohi. ”Sen lopetti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Ne asiat, joiden piti tuoda meidät yhteen – vapaa liikkuminen, kauppa, teknologia, energia, informaatio ja valuutta – repivät meitä nyt irralleen. Yhteistyön välineet on aseellistettu. Yhteistyö Euroopassa on tiivistynyt entisestään. Ja hyvä niin.”

Puheessaan presidentti Stubb sanoi, että nyt haastetaan niitä kansainvälisiä instituutiota ja sääntöjä, joihin olemme tottuneet. ” Uuden maailmanjärjestyksen rakentamiseen menee aikaa. Tulemme näkemään niin vallan alueellistumista kuin epäpyhiä liittolaisuuksia, siis eräänlaisen à la carte maailman, jossa kumppaneita poimitaan kuin rusinoita pullasta. Meidän on oltava valppaita.”

Presidentti Stubbin mukana tasavallan presidentin päätehtävänä on pitää kaikissa olosuhteissa huoli siitä, että Suomessa rauha säilyy. Myös presidentti Ahtisaaren perintöä on jatkettava maailmalla: ”Aina kun meille annetaan mahdollisuus välittää rauhaa, me olemme siihen valmiita. Diplomatian ohella puolustusvoimiemme valmius ja toimintakyky on kriittinen osa kykyämme ylläpitää rauhaa.”

”Ryhdyn nyt kaikin voimin ja päättäväisenä edistämään kansamme menestystä. Lupaan tehdä töitä avoimen, turvallisen ja kansainvälisen Suomen puolesta. Lupaan joka käänteessä puolustaa demokratiaa, sananvapautta ja oikeusvaltiota. Lupaan kuunnella, keskustella ja välittää. Lupaan taistella sen puolesta, että Suomi on jatkossakin hyvä maa – maailman paras maa meille suomalaisille.”

Juhlallinen vakuutus

Ennen presidentti Stubbin virkaanastujaispuhetta, väistynyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti eduskunnalle puheen, johon eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho vastasi. Tämän jälkeen toimessa aloittanut tasavallan presidentti Alexander Stubb antoi Suomen perustuslain 56 §:ssä säädetyn juhlallisen vakuutuksen.

”Minä Cai-Göran Alexander Stubb, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

Täysistunnon jälkeen presidentit siirtyivät Eduskuntatalon edustalle, missä tasavallan presidentti Alexander Stubb tarkasti kunniakomppanian.

Kunniakomppanian tarkastuksen jälkeen presidentit siirtyivät Presidentinlinnaan, jossa he puolisoineen tervehtivät yleisöä Linnan parvekkeelta.

Presidentinlinnassa diplomaattikunta sekä valtioneuvosto, ylimpien valtioelinten edustajat ja korkeimmat virkamiehet hyvästelevät presidentti Sauli Niinistön ja esittivät tervehdyksensä tasavallan presidentti Alexander Stubbille. Diplomaattikunnan puheenvuoron esitti diplomaattikunnan vanhin, Kroatian suurlähettiläs Josip Buljević. Valtioneuvoston puheen piti pääministeri Petteri Orpo.

Toimessa aloittaneen tasavallan presidentin onnittelukirja avautui yleisölle perjantaina 1. maaliskuuta. Lauantaina 2. maaliskuuta yleisö voi Presidentinlinnassa kirjoittaa onnittelunsa kirjaan kello 10–16 osoitteessa Mariankatu 2.


Lisää uutisia

Lisää uutisia